Podeli vest

Festival za decu “Pozorište Zvezdarište” pod sloganom “Prepoznaj svoju zvezdu”, u svom 18. izdanju svečano je otvoren večeras u Teatru Vuk u Beogradu i trajaće do 4. oktobra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pozorište
Foto: Shutterstock

Na Velikoj sceni “Aleksandar Aca Popović” Teatra “Vuk” dodeljeno je godišnje priznanje Saveta festivala “Zvezda medju zvezdama”.

Ovogodišnja dobitnica festivalskog priznanja je Diana Kržanić Tepavac, glumica, pozorišni i dramski pedagog, dugogodišnja predsednica Nacionalnog saveza pozorišta za decu i mlade “ASITEŽ”-a Srbije.

Domaćin festivala je Teatar „Vuk“ – Ustanova kulture “Vuk Karadžić”, a predstave i programi biće izvođeni i na drugim beogradskim scenama – Malog pozorišta „Duško Radović“, Pozorišta lutaka „Pinokio“, „Pan teatra“, u Astronomskoj opservatoriji i Biblioteci – galeriji „Branko Miljković“.

Festival je tokom prepodneva imao uvertiru sa „Zvezdanim karnevalom“ na trgu ispred Teatra „Vuk“ i Gradske opštine Zvezdara u kom su u veseloj atmosferi uz muziku učestvovali predškolci sa Zvezdare. Takmičarski program dečijeg festivala čine 11 predstava iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, po izboru selektora – dramaturga Željka Hubača. Stručni žiri 18. Zvezdarišta radiće u sastavu – rediteljka Jana Maričić, dramaturg Đorđe Kosić i glumica Aleksandra Anja Alač.

U Dečjem žiriju će biti devojčice i dečaci uzrasta od 7 do 12 godina, učesnici sedme generacije programa “Mali pozorišni eksperti”, koji vode pozorišni profesionalci i pedagozi umetničkog kolektiva „Tri groša“.

Takmičarski program čine komadi – “Luda šuma” Zavoda Kuskus (29.09. u 11h na Velikoj sceni Teatra „Vuk“), “Bajka o začaranoj lepotici” u produkciji Pozorišta lutaka „Pinokio“ (29.09. u 14h na sceni „Pinokio“), „Hajdi” Pozorišta „Boško Buha“ (29.09., u 18 časova, Teatar „Vuk“), „Kafe Kraljevstvo” Kazališta lutaka Zadar (30. 09. u 11.00h, Teatar „Vuk“).

Takodje u selekciji se nalazi i “Devojčica sa šibicama” Pozorišta mladih Novi Sad, u saradnji sa Festivalom ekološkog pozorišta za decu i mlade FEP iz Bačke Palanke i udruženja „Sloboda nema cenu“ – 30. septembra u 18 sati na Velikoj sceni Teatra „Vuk“.

Basna “Aska i vuk” Pozorišta „Pan teatar“ biće izvedena 1. oktobra u 11h na Velikoj sceni Teatra „Vuk“, delo “Ja sam Akiko” Kulturnog centra Pančevo (BUDI festival) i FEP iz Bačke Palanke, jeste na programu istog dana u 14 časova na sceni „Kult“ Teatra „Vuk“.

Repertoar čine i predstave – “Bambi” Pozorišta za decu i mlade Kragujevac – 2. oktobra u 18 časova na sceni Pozorišta lutaka „Pinokio“, “Bio jednom jedan lav” Dječijeg pozorišta Republike Srpske – 3. oktobra u 11h u Malom pozorištu „Duško Radović“, “Nedostajanje” Pozorišta lutaka Niš – 3.10. od 18h na Velikoj sceni Teatra „Vuk“, kao i “Snežna kraljica”, novija produkcija Malog pozorišta „Duško Radović“ – 4. oktobra u 11h na matičnoj sceni.

Proglašenje pobednika 18. Zvezdarišta će se održati 4. oktobra u 17 časova u Teatru „Vuk“. Na susretu u subotu u Biblioteci – galeriji „Branko Miljković“, biće otvorena izložba “Slavimo jubilej – četvrt veka Pan teatra” kao deo Pratećeg programa, namenjena svim uzrastima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: