Podeli vest

Utakmicom Barnlija i Mančester sitija počela nova sezona u Premijer ligi koja je donela i primenu novih pravila. Nova pravila donela su i različite kometare igrača, ali i navijača na koje će, ispostavilo se, ova pravila takođe uticati.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Tanjug/AP Photo/Ian Walton

Promene pravila Premijer lige 2023/24 Premijer liga je usvojila određena pravila za sezonu 2023/24, nakon konsultacija sa klubovima, sudijama i stručnjacima za podatke, sa nekim primetnim novim dodacima.

Pobuna protiv sudija

Svako ko prigovori glavnom arbitru meča, bila njegova odluka ispravna ili ne, zaradiće žuti karton.

Pravilo čak kaže da ukoliko ceo tim nezadovoljan nagrne na sudiju, svako pojedinačno može biti sankcionisan javnom opomenom.

Svaki će minut biti nadoknađen

Merenje vremena i nadoknada vremena za povrede Tema merenja vremena, odnosno gubljenje vremena, ponovo je došla u žižu interesovanja ovog leta, kao deo FIFA-inog suđenja na Svetskom prvenstvu za žene u Australiji i Novom Zelandu.

Za 2023/24. godinu, Premijer liga će se uskladiti sa pravilima Međunarodnog odbora za fudbalske saveze (IFAB) u vezi sa merenjem vremena tokom igre.

To znači da će tajmeri na stadionima biti ostavljeni da teku do završetka svake polovine, uključujući dodatno vreme u obe polovine, nakon čega će službenici utakmice dodati tačno izgubljeno vreme tokom određenih situacija u meču.

Ranije su bili definisani nominalni periodi za određene incidente, pri čemu je ukupno vreme dodato kako bi se dobio iznos dodatnog vremena na kraju svake polovine utakmice.

Ovo će verovatno značiti više dodatnog vremena na kraju svake od dve polovine igre od 45 minuta, posebno u drugoj polovini, sa navedenim incidentima uključujući:

  • Golovi i naknadni slavljenički trenuci
  • Zamene
  • Povrede i vreme tretmana (ako je potrebno)
  • Kazne (od trenutka prekršaja do zvižduka za izvođenje penala)
  • Crveni kartoni (od trenutka prekršaja do trenutka kada igrač napusti teren)
  • Oduzimanje očigledne prilike za postizanje gola

Ovo se odnosi posebno na incidente u kojima igrači čine prekršaj unutar svog šesnaesterca koji oduzima igraču suparničkog tima očiglednu priliku za postizanje gola, što dovodi do dosuđivanja penala.

Tumačenje ovog pravila će se promeniti, tako da će igrač koji je napravio prekršaj moći da dobije žuti karton bez obzira da li je prekršaj bio deo pokušaja da se igra loptom ili jednostavno “izazov” za loptom.

Ovo daje sudijama veću moć da koriste svoju diskreciju za pokazivanje žutih kartona umesto crvenih, pri čemu će crveni kartoni biti rezervisani za slučajeve namernog guranja, povlačenja i grubih prekršaja.

Prava stručnog štaba

Uz menadžera ekipa, samo će još jedan iz njegove ekipe smeti da stoji uz aut liniju i kreće se u predviđenom prostoru, dok će svi ostali morati da sede na klupi. 

Uz sva ova promenjena su i određena pravila za pasivni ofsajd.

Šta kažu igrači?

Nakon utakmice Community Shield, Kevin De Bruyne iz Manchester City-ja je izjavio da produžene utakmice pokazuju nedostatak brige o dobrobiti igrača, prenosi britanski Telegraf.

“Pretpostavljam da ćemo sada svaku utakmicu igrati oko 15 minuta duže, to sve govori”, rekao je. “Razgovarali smo sa igračima Arsenala pa čak i sa sudijama. Oni to čak ni ne žele, ali to su nova pravila.”

Na društvenim mrežama, štoper Manchester United-a Raphael Varane je napisao: “Od strane menadžera i igrača, već godinama delimo svoje zabrinutosti da ima previše utakmica, raspored je pretrpan i to je na opasnom nivou za fizičko i mentalno blagostanje igrača.”

Udruženje profesionalnih fudbalera (PFA) takođe je izrazilo svoje zabrinutosti po ovom pitanju, sa Maheta Molango, izvršnim direktorom, koji je upozorio da se fudbal “korača u katastrofu” usred eskalirajuće rasprave o dobrobiti igrača.

Nova pravila utiču i na navijače

Novim pravilima su pogođeni i navijači koji sada nemaju predstavu kada će utakmice biti završene, a to sve komplikuje njihov povratak u svoje domove.

Keith Hackett, bivši sudija Premijer lige, je pisao za Telegraph Sport: “Kao i uvek, žao mi je navijača. Zbog istorije igrača koji se bacaju, glume povrede i gube vreme, sada smo u situaciji u kojoj oni koji koriste javni prevoz da se vrate kući sa utakmice mogu da propuste “poslednji voz”.”

“Nažalost, navijači obično budu poslednji koji se razmatraju prilikom diskusija o predloženim unapređenjima igre.”, zaključio je Hackett


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ SUTRA dočekuje SARACINA

-Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak, 14. juna sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom,…