Podeli vest

Narodno pozorište je saopštilo danas da će novu sezonu početi 1. oktobra (19:30) baletom “Labudovo jezero”, na velikoj sceni, dok će iste večeri (20:30) na sceni “Raša Plaović” biti izvedena predstava “Uspavanka za Aleksiju Rajčić”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

narodno pozorište
Foto: Pixabay

“S obzirom na to da smo još uvek u godini u kojoj proslavljamo veoma značajan jubilej sto godina Baleta Narodnog pozorišta, 155. sezonu otvaramo na Velikoj sceni ‘Labudovim jezerom’“, istakao je upravnik nacionalne kuće Svetislav Goncić. Istakavši da se radi o jednom od najvećih klasičnih baleta, koji se posle nekoliko godina paze ponovo vraća na redovan repertoar, Goncić je dodao da su jubilej baleta i Nagrada Sterijinog pozorja za najbolju predstavu “Uspavanki za Aleksiju Rajčić”, “događaji su koji su nesporno obeležili tekuću godinu”.

U “Labudovom jezeru” Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, u glavnim ulogama nastupaju Tatjana Tatić i Jovica Begojev, a učestvuje ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića. Kostimograf i scenograf je bio italijanski modni kreator Renato Balestra (1924-2022), koji je “uneo čitav spektar boja zahvaljujući kojima magična baletska pričavizuelno izgledala kao u nekoj bajci, bez osvrtanja na istorijski trenutak”, podsećaju iz Narodnog pozorišta.

U predstavi “Uspavanka za Aleksiju Rajčić”, po tekstu Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića, igraju, u naslovnoj ulozi Vanja Ejdus, kao i Iva Milanović, Novak Radulović, Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Mladen Lukić, Goran Milošević i Danijela Milošević.

“Uspavanka” je prva predstava Narodnog pozorišta koja je proglašena za najbolju na Sterijom pozoriju, a pored toga je nagrađena i za najbolji tekst savremene drame, najbolje glumačko ostvarenje, originalnu scensku muziku i za scenski govor.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: