Podeli vest

U novoj studiji, istraživači sa Univerziteta u Insbruku upozoravaju na efekte navodno bezopasnih e-cigareta. 20 minuta pokazuje najvažnije nalaze.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Ovo je istraženo

Studija je ispitivala efekte duvana i e-cigareta , u kojima se duvan isparava, a ne sagoreva. Tačnije: ispituje se i poredi njegov efekat na epigenom, odnosno ćelijski program različitih ćelija, kao što je na primer u oralnoj sluzokoži . Istraživači su analizirali više od 5.300 uzoraka od oko 4.000 ljudi. „To su bili uzorci krvi, pljuvačke, oralni ili cervikalni brisevi“, objašnjava austrijski doktor i istraživač Martin Vidšvendter za 20 minuta.

Pored toga, vodilo se računa da pušači e-cigareta ranije nisu bili pušači duvana. „Ovo nam je omogućilo da garantujemo da efekti koje smo istraživali zapravo potiču samo od pušenja, a ne od pušenja.

Ovo su nalazi

„Uspeli smo da pokažemo da elektronske cigarete izazivaju potpuno iste promene u ćelijskom programu kao i redovno pušenje“, kaže Vidšvendter. Studija je pružila početne dokaze da pušenje e-cigareta takođe može dovesti do razvoja raka . „Naša studija ne može da potvrdi da e-cigarete izazivaju znatno manji rizik od raka od normalnih cigareta, kao što se do sada tvrdilo“, rekao je stručnjak.

Duvanski dim sadrži oko 7.000 različitih supstanci, od kojih su mnoge toksini. Veruje se da para e-cigarete sadrži znatno manje toksina. Ali: „Manje toksina ne znači bolje ili zdravije. „Ovi zagađivači dovode do veoma sličnih efekata na ćeliju kao i zagađivači u nikotinskom dimu“, naglašava Vidšvendter.

Ovo nije istraženo

Pošto su e-cigarete bilo koje vrste u opticaju tek od 2007. godine, dugoročne studije još nisu sprovedene. Prema Vidšventeru, tačni efekti se mogu posmatrati tek u narednih deset do 20 godina. „Možemo reći da vaping elektronskih cigareta dovodi do promena za koje se sumnja da izazivaju rak. Ali da li e-cigarete zaista izazivaju rak, još uvek se ne može sa sigurnošću utvrditi.

e cigarete
Foto: Pixabay

Pored toga, studija nije napravila razliku između različitih e-cigareta. Ne može se reći da li je isparavanje tečnosti manje štetno od zagrevanja duvana. Dalje, ispitivan je samo efekat razvoja raka, a ne i drugi efekti, kao što je efekat katrana u nikotinskim cigaretama.

Ovo kažu potrošači

20 minuta je pitalo prolaznike na ulici da li znaju da su elektronske cigarete i vapeovi opasni po zdravlje kao i konvencionalne cigarete (pogledajte video). Mnogi su ispravno pretpostavili da je bilo koji oblik konzumiranja nikotina nezdrav i štetan. „Obojica su podjednako nezdrava“, rekao je pušač Jan (25) iz Rappersvila SG sa uverenjem.

Malo ljudi je bilo iznenađeno rezultatima studije – ali Martina (32) iz ​​Ciriha je bila zapanjena: „Oh, ja mislim da je to prilično sumanuto – mnogi misle da je vaping samo malo vode i samim tim zdravije“. I nastavnik Rajan (25) iz Liestal BL je takođe bio zadivljen: „To me iznenađuje – sada to mogu da kažem svojim učenicima.“

Ovo kažu proizvođači

Kada je “20minuten” kontaktirao udruženje za e-cigarete Sviss Vape Trade Association odbili su da komentarišu, ali si naglasili da vejp nisu zdravije, ali manje štetne od duvanskih cigareta jesu.

Nije bilo odgovora od Ajkosa, jednog od najvećih proizvođača e-cigareta, u vreme izlaska u štampu. Njihova veb stranica kaže sledeće: „Ajkos je bolji izbor od redovnog konzumiranja cigareta. Kada zapalite cigaretu, proizvodi se dim i katran. Ovo nije slučaj sa Ikos-om jer Ajkos samo zagreva duvan umesto da ga sagoreva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: