Podeli vest

Nova studija istraživača Centra za neurobiologiju učenja i pamćenja Univerziteta Kalifornija otkrila je da mirisi određenih biljaka mogu značajno uticati na naše pamćenje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Korona virus ostavlja posledice na mozak
Foto: Shutterstock

Istraživači Univerziteta Kalifornija su napravili eksperiment u kome su uz pomoć različitih mirisa pokušavali da podstaknu pamćenje kod učesnika studije.

Difuzeri koji proizvode različite mirise jednoj grupi bili su uključeni dva sata tokom noć, dok su se u kontrolnoj grupi ovi mirisi širili samo nekoliko desetina minuta.

Tokom studije koja je trajala šest meseci naučnici su želeli da istraže bliske veze između čula mirisa i pamćenja kod osoba starosti od 60 do 85 godin.

Rezultati su bili izvanredni. Stariji odrasli koji su bili izloženi noćnim mirisima u trajanju od dva sata pokazali su 226 procenata veće poboljšanje na testu pamćenja reči u poređenju sa kontrolnom grupom.

Snimci mozga takođe su otkrili poboljšan integritet putanje u mozgu koja je povezana sa pamćenjem, a koja obično opada sa starošću.

Ovi rezultati, objavljeni u časopisu “Frontiers in Neuroscience”, ukazuju na obećavajući novi metod za sprečavanje gubitka pamćenja povezanog sa starenjem. I za razliku od komplikovanih programa za kognitivno treniranje, uživanje u suptilnim mirisima dok spavate je iznenađujuće jednostavno.

Veza između Mirisa i Pamćenja

Kako objašnjava Majkl Jasa, glavni autor studije o mirisima, “čulo mirisa ima poseban privilegiju da je direktno povezano sa memorijalnim krugovima mozga.”

Ova eterična ulja su korišćena u eksperimentu

Tokom eksperimenta korišćena su eterična ulja sa mirisom ruže, limuna, narandže, lavande, eukaliptuse, nane i ruzmarina.

Učesnici studije su se rotirali kroz različite mirise, uživajući u svežem i stimulativnom mirisu pre spavanja svake noći.

Prema istraživaču Majklu Leonu, “realnost je da se iznad 60 godina, čulo mirisa i kognicija počinju naglo slabiti.” Ovo istraživanje sugeriše da konstantna stimulacija mirisom tokom noći može pružiti jednostavan način da se taj pad odloži.

Za razliku od nepouzdanih igara za mozak ili nerealnih režima koji uključuju desetine mirisa svakodnevno, ovaj pristup koristi vezu između mirisa i pamćenja kroz stabilno, lako izvodljivo izlaganje tokom sna.

Umesto intenzivnog treninga za mozak, noćni ritual mirisa pruža vašem mozgu dosledno čulno obogaćenje koje je potrebno za optimizaciju memorijalnih krugova. Najvažnije, ostvarujete ove kognitivne koristi ne radeći ništa osim što zaspite uz prijatne arome.

Iako je potrebno više istraživanja, ovi obećavajući rezultati mogu pružiti naznaku da senzorno obogaćivanje ima potencijal da promeni igru kada je u pitanju jačanje pamćenja tokom starenja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: