Podeli vest

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs naveo je u saopštenju da su SAD, Velika Britanija i Francuska izrazili, na sastanku Saveta bezbednosti UN, ozbiljnu zabrinutost zbog toga što Rusija nabavlja dronove iz Irana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

DRON IRAN
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsk/FILE

SAD su posvećene nastavku saradnje sa saveznicima i partnerima kako bi se sprečilo dopremanje iranskih dronova Rusiji i nećemo oklevati da upotrebimo sankcije i druga odgovarajuća sredstva protiv onih koji učestvuju u tim nabavkama, saopštio je danas Stejt department.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs naveo je u saopštenju da su SAD, Velika Britanija i Francuska izrazili, na sastanku Saveta bezbednosti UN, ozbiljnu zabrinutost zbog toga što Rusija nabavlja dronove iz Irana.

“Sada imamo puno dokaza da se ti dronovi koriste u napadima na ukrajinske civile i važnu civilnu infrastrukturu (u Ukrajini)”, naveo je Prajs.

“Dok Iran nastavlja da laže i poriče da dostavlja oružje Rusiji koje se koristi u Ukrajini, mi smo posvećeni saradnji sa saveznicima i partnerima u sprečavanju prebacivanja opasnog oružja Rusiji. Nećemo oklevati da upotrebimo sankcije i druga odgovarajuća sredstva protiv svih koji su uključeni u te nabavke”, saopštio je portparol Stejt departmenta.

U saopštenju Stejt departmenta navedeno je da su članovima Saveta bezbednosti UN na jučerašnjem sastanku preneti ekspertski izveštaji iz Sekretarijata UN koji se odnose na saznanja o dostavljanju iranskih dronova Rusiji.

Stejt department ponavlja da će nastaviti da pruža bezbednosnu podršku Ukrajini bez presedana, uključujući sredstva za vazdušnu odbranu, kako bi Kijev mogao da se brani protiv dronova.

Rusija: Tvrdnje da uvozimo iranske dronove su dezinformacije

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama, Dmitrij Poljanski odbacio je tvrdnje da Iran izvozi dronove u Rusiju, rekavši da su to dezinformacije.

„Posmatrali smo još jednu rundu dezinformacione kampanje zapadnih delegacija, dok su u Savetu UN pokrenule pitanje bespilotnih letelica koje Rusija navodno koristi u Ukrajini“, rekao je diplomata nakon završenih konsultacija Saveta bezbednosti UN.

Poljanski dodaje da Zapad pokušava da „pogodi dve mete ođednom izmišljajući veštački izgovor da izvrše pritisak na Rusiju i na Iran“.

„Imamo našu industriju bespilotnih letelica koja proizvodi letelice koje su nam potrebne za ovu kampanju i sve ove optužbe su u potpunosti na savesti naših zapadnih kolega“, rekao je Poljanski.

Dodaje da se na olupinama dronova mogu videti natpisi na ruskom jeziku.

„Ne mislim da se ruski jezik mnogo koristi u Iranu“, zaključuje je Poljanski.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je ranije ove nedelje da to što Rusija napada ciljeve u Ukrajini dronovima proizvedenim u Iranu pokazuje njen politički i vojni poraz.

„To što Moskva koristi iransko oružje posle decenija finansiranja vojne industrije tokom sovjetskog i postsovjetskog perioda predstavlja poraz“, istakao je Zelenski u video snimku objavljenom na zvaničnom sajtu, preneo je Rojters.

Ukrajina je saopštila da su ruske snage u poslednjim napadima na ukrajinske gradove koristile dronove “kamikaze” proizvedene u Iranu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: