Podeli vest

Trend ‘bez kontakta‘ širi se društvenom mrežom TikTok, a ovaj izazov podrazumeva prekid komunikacije sa jednim od članova porodice ili celom porodicom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Kreator iz Toronta govorio o nepoštovanju koje ćerke trpe od strane svojih toksičnih očeva, piše Yahoo News.

Na sličan način, TikTokeri raspravljaju o svojoj odluci da “ne kontaktiraju” s jednim ili oba roditelja, a mladi ljudi na toj platformi podržavaju tu ponekad vrlo tešku odluku i često preuzimaju ovaj model iz pogrešnih razliga

Ameya Marie Okamoto (@ameyamarieokamoto), umetnica iz New Yorka, govorila je o važnosti poštivanja nečije odluke da nemaju kontakt s članovima porodice, kao i o njihovom pravu na privatnost u vezi s ličnom situacijama.

“Ako naiđete na ljude koji su morali da donesu ovu vrlo tešku odluku, a to je da nemaju kontakt s porodicom, sistem podrške u njihovom detinjstvu, koji možda nije bio sistem podrške za njih, nemojte nuditi svoje je*eno mišljenje. Nije to vaša stvar… ne moraju vam se opravdavati.”, izjavila je Okamoto.

Opasnost trenda “bez kontakta”

U nedostatku razgovora sa voljenim osobama ili stručnjacima deca i mladi rešenje za probleme česo preuzimaju od influensera i drugih osoba na društvenim mrežama koje o tome govore.

Trend “bez kontakta” odnosi se na ljude koji su preživeli neku vrstu traume od porodice, ali je dodatni problem što taj model preuzimaju i deca posle manjih ili bilo kakvih rasprava sa roditeljima misleći da se poziv “bez kontakta” odnosi na njih.

Tako se dogodilo da deca pozivaju decu da prekinu odnos sa roditeljima.

Psiholozi savetuju da je važno da roditelji prepoznaju ovaj trend i da primete neobičan način odgovora na konflikt svoje dece i da sa njima razgovaraju o tome.

Izbacivanje roditelja ili voljene osobe iz života, prema Steveu Carletonu, licenciranom kliničkom socijalnom radniku, vrlo je složena odluka.

“Mogu postojati brojni faktori koji dopridonose ovom izboru, poput trajnog fizičkog, emocionalnog ili psihičkog zlostavljanja. U nekim slučajevima, obrasci toksičnog ponašanja traju tokom vremena, ostavljajući pojedinca da se oseća iscrpljeno, izmanipulisano ili omalovaženo. Odluka ‘bez kontakta‘ može poslužiti kao zaštitni mehanizam za očuvanje nečijeg mentalnog zdravlja i dobrobiti, ali samo u ovim slučajevima. To je način podvlačenja crte, davanja prioriteta brizi o sebi i ličnom razvoju nad porodičnim vezama. Prekid odnosa s roditeljem ili voljenom osobom može se činiti kao ekstremna mera, ali za mnoge je pojedince to nužan korak prema ponovnom preuzimanju vlastite slobode i stvaranju zdravih granica. “, rekao je za In The Know by Yahoo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ SUTRA dočekuje SARACINA

-Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak, 14. juna sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom,…
orlić

VLADA: Orlić zvanično direktor BIA-e

Vlada Srbije donela je danas na sednici rešenje o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije. Saglasnost da Orlić bude…