Podeli vest

Poslednji kralj bio je Džordž VI, otac Elizabete II.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kralj čarls
Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, Pool, File

Sin kraljice Elizabete II, Čarls, novi je britanski kralj koji po automatizmu postaje kralj kao najstariji sin Elizabete II tako da nije potrebno krunisanje.

Čarls nasleđuje titulu prve ličnosti Komonvelta, kao i imovinu, prenose britanski mediji.

Poslednji kralj bio je Džordž VI, otac Elizabete II.

U prošlosti je kraljica izrazila želju da Čarls preuzme Komonvelt. “Moja je iskrena želja da Komonvelt nastavi da nudi stabilnost i kontinuitet za buduće generacije i da će jednog dana princ od Velsa nastavi važan posao koji je započeo moj otac 1949.”, rekla je Elizabeta II pre četiri godine.

Čarls (73) je decenijama čekao da postane kralj i princ je s najdužim stažom u britanskoj istoriji. On je najstarije od četvoro dece koje su rodili kraljica i njen pokojni suprug, princ Filip.

Kada je njegova majka preuzela presto sa 25 godina, on je postao britanski naslednik kada je imao 3 godine. Čarlsove titule uključuju one princa od Velsa, vojvode od Kornvola, vojvode od Rotsija i grofa od Kerika.

Britanski kralj Čarls: Ovo je trenutak najvece tuge za mene

Smrt moje voljene majke, njenog veličanstva kraljice, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove moje porodice, naveo je danas novi britanski kralj Čarls u saopštenju objavljenom nakon smrti njegove majke kraljice Elizabete II.

“Veoma tugujemo zbog smrti dragog suverena i veoma voljene Majke. Znam da će ovaj gubitak snažno osetiti cela zemlja i Komonvelt, kao i veliki broj ljudi širom sveta”, istakao je on.

“Tokom ovog perioda žalosti i promene, utehu mi daje saznanje o poštovanju i dubokoj privrženosti koju je Kraljica imala”, stoji u saopštenju britanskog kralja Čarlsa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: