Podeli vest

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić otkrio nove detalje o letelici ruske proizvodnje

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Dron Zagreb
FOTO: TANJUG/ HINA/ ADMIR BULJUBASIC

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić izjavio je danas da su u ostacima letelice koja se u četvrtak srušila na području Zagreba pronađeni ostaci avio bombe koja se koristila na letelicama sovjetske proizvodnje.

“Pronađeni su tragovi eksploziva i tragovi da ovo nije bila izviđačka letelica. Našli smo delove avio-bombe. Zaključili smo da je takođe sovjetske proizvodnje. Nakon analize ćemo moći reći koja je svrha. Bomba se koristila na avionima”, rekao je Banožić, a preneo index.hr.

Iz olupine bespilotne letilice, koja se u četvrtak srušila i izazvala eksploziju u Zagrebu, izvučena je juče i crna kutija, koja je delimično oštećena, saopštio je načelnik Odeljenja Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske Vlado Kovačević.

Kovačević je za Dnevnik HRT-a rekao da deo fragmenata upućuje na mogućnost da je letilica nosila eksplozivnu napravu, prenosi Hina.

On je dodao da će se veštačenjem doći do dela podataka.

“Možemo da pretpostavimo da je letilica nosila eksplozivnu napravu, jedan deo fragmenata ukazuje na to, ali sve ćemo to tek videti”, naveo je Kovačević.

On je dodao da kada je letilica špijunske ili obaveštajne namene, eksploziv se ne koristi pa je, kako je naveo, po svemu sudeći letelica imala drugu namenu.

Kovačević je rekao da će se čitanjem kutije baviti vojni stručnjaci za vazduhoplovstvo, a da će se uključiti i stručnjaci sa Mašinskog fakulteta, naučnici, a nije isključena ni saradnja sa partnerskim zemljama koji imaju iskustvo u tome.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: