Podeli vest

Novi premijer Tajlanda Sreta Tavisin rekao je da je razgovarao sa vlasnikom Tesle Ilonom Maskom tokom posete Njujorku o potencijalima industrije električnih vozila u toj azijskoj zemlji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mask
Foto: Tanjug/AP Photo/ Benjamin Fanjoy, File

Tajland, četvrto po veličini mesto za sklapanje automobila u Aziji, nudi podsticaje proizvođačima električnih vozila i baterija, kao i smanjenje poreza lokalnim kupcima električnih vozila, kako bi ostao regionalni lider u tom pogledu, preneo je Rojters.

Tajlandski premijer, koji je prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, rekao je da je razgovarao sa Maskom o proizvođaču električnih vozila Tesli i njegovoj raketnoj i satelitskoj kompaniji SpaceKs, uključujući i internet poduhvat Starlink.

Tajlandska vlada je u saopštenju navela da je Tavisin rekao Masku da je njegova administracija spremna da podrži investicije u okviru postojećeg podsticajnog okvira.

“Tesla je pohvalila tajlandski ljudski potencijal kao pogodan za ulaganje”, navodi se u saopštenju.

Zemlja proizvodi oko 1,5 miliona do 2 miliona vozila godišnje, od čega se oko polovine izvozi, a na tom tržištu dominiraju japanski proizvođači automobila Tojota i Honda. Električna vozila su usponu u jugoistočnoj Aziji, a činila su 6,4 odsto ukupne prodaje putničkih automobila u regionu u drugom kvartalu, u odnosu na 3,8 odsto u prvom kvartalu.

Gpotovo polovina ukupne regionalne prodaje električnih vozila dolazi sa Tajlanda, a slede Vijetnam i Indonezija. Tesla, takođe popularna na Tajlandu, prošle godine je lansirala nove modele na rastuće tržište. Jugoistočna Azija je činila manje od jedan odsto Tesline globalne prodaje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: