Podeli vest

Bande na Novom Zelandu će možda morati da prekriju uvredljive tetovaže ukoliko prođe predlog vlade o suzbijanju aktivnosti bandi.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto:Pixabay

Portparol Nacionalne partije Mark Mičel rekao je za javni servis RNZ da postoji mogućnost da će članovi bande šminkom morati da prikrivaju tetovaže na licu ili da se suoče sa hapšenjem.

“Ako bande misle da će da idu okolo sa zabranom nošenja obeležja na odeći, da nose svastike ili imaju uvredljive tetovaže na licu, preduzećemo mere da suzbijemo to”, rekao je Mičel, preneo je “Gardijan”.

Mičel je pomenuo zabranu tetovaža bandi u Zapadnoj Australiji 2021. godine, što je takođe nateralo bande da ih prekriju šminkom.

Pomoćnik profesora sa Univerziteta tehnologije Kvinslend Mark Lauhs, koji proučava bande na Novom Zelandu i Australiji, doveo je pod upitnik ovaj predlog, napominjući da nijedna druga australijska savezna država u zemlji nije ponovila zabranu Zapadne Australije.

“Postoji tačka u kojoj pretvarate efikasnu politiku u … loše zakone”, rekao je Lauhs, upoređujući zabranu tetovaža u Zapadnoj Australiji sa planom da se zatvoreni članovi bande primoraju da nose ružičaste kombinezone u zatvorima u Kvinslendu.

Ružičasti kombinezoni su predloženi, ali nikada nisu usvojeni i dizajnirani su da osramote članove bande, a ne da povećaju javnu bezbednost, što je svrha zakona protiv bandi, rekao je Lauhs.

Bande postoje decenijama na Novom Zelandu, a najnoviji podaci iz policijskog Centra za uvid u opasnost od bandi navode da ih ima oko 8.870 u 33 bande.

Članovi najveće bande u zemlji, Mongrel Mob, poznati su u mnogim pokrajinskim gradovima i gradovima, a uobičajeno je da članovi imaju oznake, uključujući buldoge, istetovirane na licima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…