Podeli vest

Novo istraživanje pokazuje da možete naučiti da budete srećni, ali je praksa ključna za trajne benifitr. Rezultati istraživanja ističu da pohađanje kursa – bilo da je to u teretani, na meditacionom povlačenju ili na kursu zasnovanom na dokazima o sreći – samo je početak, jer je doslednost ključna.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Istraživači Univerziteta u Bristolu kroz svoje istraživanje došli su do zaključka da su povećanja sreće i blagostanja kratkotrajna, osim ako se dugoročno praktikuju navike zasnovane na dokazima kao što su zahvalnost, vežbanje, meditacija ili vođenje dnevnika.

“To je kao odlazak u teretanu – ne možemo očekivati da uradimo jedan čas i zauvek budemo fit. Baš kao i sa fizičkim zdravljem, moramo kontinuirano raditi na svom mentalnom zdravlju, inače su poboljšanja privremena”, rekao je stariji autor Bruce Hood u saopštenju univerziteta.

U prethodnom istraživanju, istraživači – koji su osmislili kurs “Nauka sreće” na Univerzitetu u Bristolu, koji je pokrenut 2018. godine – otkrili su da je podučavanje studenata najnovijim naučnim studijama o sreći značajno poboljšalo njihovo blagostanje.

Kurs nema ispite ili seminarske radove, ali podučava studente o tome šta pokazuju najnovije studije u psihologiji i neuronaukama o sreći.

Neki interesantni zaključci iz kursa Nauke o sreći uključuju to da razgovor sa strancima čini ljude srećnijima, uprkos tome što mnogi izbegavaju takve susrete, optimizam povećava očekivanu životnu dob, ljubaznost i sreća su povezani, i šetnje prirodom može deaktivirati deo mozga povezan sa negativnim preživljavanjem, koji je povezan sa depresijom.

U vezi sa ovim poslednjem studenti uče šta se dešava sa ljudima dok se neumitno krećemo ka urbanizaciji (nedavno smo prešli granicu od 50/50 ruralnog/urbanog).

Na ovom času zaključak je bio da nas urbanizacija vodi ka većoj mogućnosti da bolujemo anksioznosti i depresije, a da bi rešenje moglo biti u šetnji prirodom.

Istraživači su otkrili da su studenti koji su pohađali kurs prijavili poboljšanje blagostanja od 10 do 15%. Međutim, samo su studenti koji su nastavili da primenjuju naučeno sa kursa pokazali poboljšano blagostanje kada su ponovo anketirani dve godine kasnije.

Prema Hoodu, kurs značajno uključuje intervencije pozitivne psihologije koje skreću pažnju ljudi sa sebe, pomažući drugima ili praktikujući zahvalnost.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: