Podeli vest

Jedan od razloga zbog koga mnogi dobitnici na lutriji i naslednici rasipaju svoje bogatstvo ubrzo nakon što postanu bogati jeste taj što nikada nisu naučili veštine upravljanja, čuvanja i rasta takvog novca. Milioneri koji su svoj novac zaradili sami ovu veštinu su naučili, a jedan od njih otkrio je šta nikada ne kupuje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Milioneri koji su sami zaradili novac znaju koliko je teško izgraditi bogatstvo vredno sedam cifara – i ne žure se da se vrate tamo gde su počeli. Rad na putu ka bogatstvu obično rađa finansijsku disciplinu, što znači odricanje od stvari koje možda želite i možete sebi priuštiti. Tako se malo odricanje pretvara u veliko bogatstvo.

Brian Crane je osnivač i izvršni direktor Spread Great Ideas, višemilionskog fonda koji ulaže kapital “i radnu snagu” u digitalne poslove i brendove elektronske trgovine. Pomogao je pokretanju četiri višemilionske kompanije, uključujući Archives.com, koju je Ancestry.com kupio za 100 miliona dolara tri godine nakon njenog osnivanja.

Njegov trud se isplatio, i sada je samostvoreni milioner – ali to ne biste znali gledajući njegov način života.

“Na teži način sam vrlo rano tokom svog preduzetničkog puta naučio da rasipanje bez odgovarajućih kontrola može nekoga učiniti siromahom”, rekao je Crane. “Kada sam prodao svoju prvu kompaniju u kasnim 20-im godinama, doneo sam neke glupave investicione odluke koje su me dovele do bankrota. Srećom, brzo sam naučio.”

Crane je na pitanje novinara da podeli svoje iskustvo sa rasipanjem novca izdvojio četiri stvari na koje nikada više ne bi bacao novac.

Dizajnerski luksuzni brendovi

Zvezde iz sveta filma, muzike i sporta poznate su po rasipanju svog bogatstava na svetlucave stvari i statusne simbole koje prodaju influenseri na društvenim medijima. Crane ne želi ništa od toga. Njegov omiljeni statusni simbol je onaj koji ne možete nositi, voziti ili u kome ne možete leteti – njegov bankovni račun.

“S hrpom novca, možete biti zavedeni da kupite nasjajnije, najmodernije stvari, bilo da je u pitanju odeća ili automobili”, kaže on. “Znajte i razumite važnost kvaliteta i troška. Zapamtite da kada uključite troškove amortizacije, luksuzni brendovi mogu napraviti rupu u vašem džepu, koju biste mogli koristiti za kupovinu kvalitetne odeće u jeftinijoj prodavnici. Ekstravagancija može izgledati dobro na oko, ali možete postići mnogo bolje ulažući isti novac u odgovarajuće investicije.”

U dvorcima se ne živi, oni se kupuju da se skupo prodaju

Ultimativni statusni simbol je raskošna kuća s opremom od premium dekora i skupim tehnologijama. Ali velike kuće dolaze s velikim računima – i mogu biti veoma teške za prodaju kada novo bogataš shvati da se previše uvalio.

“Većina milionera ulaže u luksuzne kuće samo da bi ih preprodali po većoj ceni ili ih da bi ih iznajmili i zaradili dodatni novac od te imovine”, kaže Crane. “Nema svrhe rasipati novac na ogromne kuće ako nikada nećete koristiti jedanaestu spavaću sobu ili kupatilo. Stvarno bogati ljudi postaju bogati ne rasipajući se, već ulažući u profitabilne, novčano prihodovane imovine koje im donose povoljne povrate tokom vremena.”

Ultra-luksuzni odmor i zabava su za one koj će biti bivši milioneri

Nepromišljeni bogati dele sklonost ka dvema stvarima koje reklamiraju njihovo bogatstvo. Prva su stvari – visokokvalitetne dizajnerske torbe, odeća i dodaci, brzi automobili, skupe kuće i ostalo, kao što je Crane opisao.

Druga je dobar život, koji možete gledati kako influenseri žive i lažiraju ga ceo dan na društvenim medijima.

“Jedenje sa pozlaćenim priborom može izgledati dobro na Instagramu, ali rasipanje da biste održali svoj izgled i opuštene aktivnosti može prokockati resurse”, kaže Crane. “Visoko kvalitetna zabava, poput skupih odmora u inostranstvu, hrana u najboljim restoranima ili rasipanje na putovanja privatnim avionom, može izgledati dobro u magazinima, ali milioner koji je prošao kroz teškoće uvek pazi na to na šta troši novac.”

On zaključuje: “U današnjem svetu, gde možete doživeti iste stvari za mnogo manje novca, treba izbegavati rasipanje novca na ove prolazne trenutke”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

NEVREME U SJENICI I TUTINU

Kratkotrajno ali jako nevreme, praćeno vetrom, pljuskovima sa grmljavinom i gradom zahvatilo je oko 15 časova opštine Tutin i Sjenica…