Podeli vest

Ono što jedemo i pijemo nakon buđenja pokazalo se da ima veliki uticaj na našu kognitivnu sposobnost, raspoloženje i nivo energije tokom dana, a novo istraživaje pokazuje da doručak ubrzava metabolizam

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

ZDRAVA ISHRANA
Foto: Shutterstock

Nova istraživanje Endokrinološkog društva pokazuje da doručak igra još veću ulogu u našem ukupnom zdravlju nego što se ranije mislilo.

Ljudi koji jedu obilan doručak sagorevaju dvostruko više kalorija u poređenju sa onima koji jedu večeru većih razmera, pokazalo je novo istraživanju objavljeno u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Takođe, oni koji imaju obilan doručak imaju i manju žudnju, posebno za slatkišima, jer imaju zdravije nivoe šećera (glukoze) i insulina tokom dana.

Metabolizam ljudi je aktivniji nakon doručka

Tokom 3 dana, istraživači su pratili 16 muškaraca koji su se smenjivali u konzumiranju niskokaloričnog doručka i visokokalorične večere, i obratno.

Zatim je praćena dijetetska termogeneza (DIT) – mera kako telo metaboliše hranu kod učesnika, kao i ukupna glad, nivoi glukoze u krvi i žudnja za slatkim.

Istraživači su otkrili da je DIT učesnika bio 2,5 puta veći nakon doručka u proseku u poređenju sa nakon večere, što suštinski pokazuje da je metabolizam ljudi aktivniji nakon jutarnjeg obroka.

Osim toga, konzumiranje visokokaloričnog doručka bilo je povezano sa manjom žudnjom za hranom i slatkim tokom dana.

U poređenju sa siromašnijim doručkom, niskokalorični doručak je verovatnije uzrokovao grickanje tokom dana. Takođe, oni koji jedu manji doručak obično jedu veće obroke za večeru, prema istraživačima.

Insulin ljudi – hormon koji pomaže pretvaranju hrane u energiju – i nivoi glukoze u krvi, koji se koriste za energiju, takođe su bili niži nakon doručka u poređenju sa nakon večere.

Ovi nalazi mogu imati ogroman uticaj na ljude koji žele da izgube težinu, kao i na osobe sa dijabetesom koji imaju više od normalnih nivoa glukoze u krvi.

“Naši rezultati potvrđuju da večera većih razmera ima posebno negativne efekte na toleranciju glukoze, što bi trebalo da se uzme u obzir kod pacijenata sa dijabetesom koji žele da izbegnu skokove nivoa glukoze u krvi”, naveli su istraživači u studiji, prenosi Helthlajn.

“Obilan doručak bi stoga trebalo da se preferira u odnosu na večere većih razmera kako bi se smanjio rizik od metaboličkih bolesti”, dodali su.

Preskakanje doručka usporava metabolizam i izaziva žudnju za hranom

Prema istraživačima, preskakanje doručka je česta dijetalna praksa koju mnogi koriste u nadi da će izgubiti težinu.

Ali istraživanja su pokazala da ljudi koji manje jedu za doručak često više grickaju i prejedaju se kasnije tokom dana, što može poremetiti ciljeve za mršavljenje.

Doktorka Minisha Sood, endokrinolog u Lenox Hill bolnici u Njujorku, kaže da često vidi ljude koji preskaču doručak kako bi kontrolisali unos kalorija.

“Ovo ide protiv našeg normalnog ciklusa buđenja, i za neke ljude sa snažnim osećajem gladi ujutro, to može dovesti do prekomernog unosa hrane kada se ‘prekine’ post u srednjem obroku”, rekla je Sood za Helthlajn..

“To takođe može dovesti do prejedanja u večernjim satima, delom zbog psihologije ‘nadoknađivanja izgubljenih kalorija’, i to često ne uspeva”, dodala je.

Naš metabolizam je znatno utican cirkadijanskim ritmom, odnosno ciklusom spavanja i budnosti.

Sood kaže da su ljudi ujutro osetljiviji na insulin, što suštinski znači da njihova tela trebaju proizvoditi manje insulina kako bi kontrolisala nivoe glukoze u krvi nakon obroka.

“Naš metabolizam je najefikasniji u jutarnjim satima i najosetljiviji na insulin u ranijem delu našeg ‘prozora za obrok’, stoga ima smisla da bi naša dijetetska termogeneza [DIT] i ukupni metabolizam bili efikasniji u ranijem delu dana”, rekla je Sood.

Pored toga, ljudi su fizički aktivniji tokom jutra i dana, a fizička aktivnost pomaže u kontroli insulina i nivoa glukoze u krvi.

Doručak je priprema za dan

Doktor John Magaña Morton, šef odeljenja Yale Medicine za barijatrijsku i minimalno invazivnu hirurgiju, preporučuje da jedete veće obroke ranije u toku dana, posebno ako pokušavate da izgubite težinu.

Kako istraživanje pokazuje, naša stopa metabolizma usporava se noću, što čini da telo više radi kako bi probavilo hranu i sagorelo je za energiju.

Takođe, ciljajte na dobro izbalansiran doručak – poput voća, jaja, ovsene kaše i jogurta – i izbegavajte prekomerno prerađenu hranu, poput peciva i šećernih žitarica. Ta hrana se brže apsorbuje i može izazvati skokove nivoa šećera u krvi, dodao je Morton.

“Jedan izraz u koji verujem je da biste trebali jesti kao kralj za doručak, princeza za ručak, i prosjak za večeru”, rekao je Morton.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: