Podeli vest

Visoki vojni zvaničnik NATO, holandski admiral Rob Bauer, izjavio je da usled drastičnog rasta cena oružja, veća izdvajanja zemalja članica za odbranu ne donose automatski i veću bezbednost, i pozvao na novi pristup saradnji u oblasti odbrane.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Nato
Foto: Shutterstock

”Cene opreme i municije rastu. Trenutno plaćamo sve više i više za potpuno isto. To znači da ne možemo da budemo sigurni da povećana potrošnja na odbranu zaista vodi ka većoj bezbednosti”, rekao je Bauer nakon sastanka načelnika odbrane NATO u Oslu, prenosi Rojters.

On je rekao da je potreban novi pristup javno-privatnoj saradnji u sektoru odbrane kako bi se povećali proizvodni kapaciteti.

”Dugoročna stabilnost treba da bude važnija od kratkoročnog profita. Kao što smo videli u Ukrajini, rat je događaj koji zahvata čitavo društvo. Stoga, sprečavanje rata kroz otpornost i odvraćanje takođe treba da bude nešto što se tiče čitavog društva”, istakao je Bauer. Jedna od glavnih briga za članice NATO je nedostatak artiljerijskih metaka kalibra 155 milimetara, dok snage Kijeva u ratu protiv Rusije ispale i do 10.000 ovih granata dnevno, navodi Rojters.

U februaru je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio da Kijev koristi granate mnogo brže nego što bi zapad mogao da ih proizvede, nakon čega je NATO naložio povećanje nacionalnih izdvajanja za odbranu. Rojters navodi da i pre početka rata u Ukrajini mnoge zemlje članice Alijanse nisu trošile predviđene sume za odbranu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: