Podeli vest

Institut za automobilska istraživanja CAM je istraživao inovativnu snagu proizvođača automobila. Na vrhu liste je poznati američki proizvođač automobila. Nemačka kompanija je uspela da obezbedi drugo mesto. Ali kineske kompanije sustižu korak.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Bilten.rs

Tanjug/ Cyril Zingaro/Keystone via AP

Trijumf električne mobilnosti izazvao je ogromne promene među automobilskim kompanijama. U vreme automobila sa unutrašnjim sagorevanjem, nemački vrhunski psi poput Mercedesa i BMW- a obično su bili u prvom planu kada su u pitanju inovacije. U međuvremenu, posebno ih kineski proizvođači sve više nadmašuju. To pokazuje i istraživanje nemačkog instituta za istraživanje automobila i mobilnosti CAM, prenosi, između ostalih, nemački Markenartikel magazin.

Rangiranje pokazuje kakvu zadivljujuću poteru kineski proizvođači automobila daju nemačkim proizvođačima, ali i Tesli .

Inovativna snaga i performanse 2023

U rangiranju, CAM uzima u obzir ukupnu snagu inovacija proizvođača električnih automobila i uspeh postignut u 2023. godini.

Kao očigledno najinovativnija automobilska kompanija u ukupnom rangu, Tesla je na vrhu liste sa 214 bodova, a sledi VW grupa, koja je na drugom mestu sa 190 bodova. Slede Geely (155,8 poena) i BYD(138,8 poena) su na trećem i četvrtom mestu. Mercedes -Benz, s druge strane, mora da se zadovolji sa 7. mestom i 86,7 bodova, dok BMW završava na osmom mestu sa 80 bodova . Ali kako se inovativna snaga razvila 2023. godine?

Geely je očigledno ispred u 2023

Kada je reč o inovacijama u 2023. godini, Geely je jasno ispred svih sa povećanjem od 52 indeksna poena. Kineska kompanija SAIC se pomerila na drugo mesto (35 bodova). VW grupa je ipak stigla do trećeg mesta sa 34 boda., dok BMW zauzima 4. mesto i dobija 31 bod.

U Tesli, međutim, izgleda da je inventivnost značajno oslabila. 5. mesto i 25 inovacijskih poena su priznanica. Sa BYD-om (takođe 25 bodova), drugi kineski proizvođač završava na 6. mestu, dok Mercedes-Benz strmoglavo pada. Njemu su istraživači dodelili samo 8 poena za inovaciju, što znači skromno 15. mesto na rang listi.

30 automobilskih kompanija pod mikroskopom

Za potrebe studije ispitano je preko 30 automobilskih kompanija sa ukupno oko 100 marki automobila . Odlučujući faktor su bile inovacije u oblasti električnih vozila. Glavni fokus je bio na dometu, performansama punjenja i potrošnji.

Kineski proizvođač IM Motors nedavno je pokazao kako da nadmaši konkurenciju kada je u pitanju domet. Sa L6 , koji će na evropsko tržište doći 2025. godine, mogući su dometi do 1.000 kilometara .


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: