Podeli vest

Italijanska vlada saopštila je danas da je odobrila predlog zakona koji ima za cilj postavljanje osnovnih pravila za korišćenje veštačke inteligencije (AI).

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Pixabay

TIm zakonskim setom, pored ostalog, biće određene sankcije za zločine u vezi sa veštačkom inteligencijom i definisana namenska ulaganja u pomenuti sektor u Italiji, preneo je Rojters.

Prema agenciji, u nacrtu zakona stoji da će Italija uspostaviti nacionalnu strategiju veštačke inteligencije kojom bilo obezbeđena primena tih instrumenata “uz poštovanje autonomije i moći odlučivanja ljudskih bića”.

Predlog zakona predviđa početno ulaganje do jedne milijarde evra za promociju AI projekata i startapa, koji će finansijski podržati državna banka “Cassa Depositi e Prestiti” (CDP).

Vlada takođe ima za cilj da sprovede sankcije, uključujući zatvorske kazne protiv počinilaca zločina povezanih sa veštačkom inteligencijom. Predlog zakona italijanske vlade sada će ići u parlament na raspravu i eventualnu dopunu.

Premijerka Đorđa Meloni rekla je da će AI biti među ključnim pitanjima italijanskog predsedavanja grupom od sedam bogatih zamalja (G7), koje traje do kraja ove godine.

Evropska unija kao celina približava se usvajanju svojih pravila o AI alatima, koja će morati da se pridržavaju obaveze transparentnosti i zakona EU o autorskim pravima, dodaje Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: