Podeli vest

Izražavanje saučešća nikada nije jednostavno. Međutim savet psihologa i stručnjak za tugu objašnjava šta ne treba da kažete – i kako to bolje učiniti.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Bilten.rs

Foto: Pexels

Kada neko doživi gubitak , mnogima je teško pronaći prave reči.

„ Tuga je nešto individualno i veoma kompleksno“, kaže ekspert za tugu, psiholog Anja Niderhauzer za svajcarski magazin 20 minuta.

Ona dodaje da nisu svi ožalošćeni odmah spremni za razgovor jer im je možda previše bolno“.

“To svakako treba da prihvatite, ali se nemojte povlačiti. Ostanite u blizini i pokažite da stespremni za razgovor kada osobi bude bilo do toga”, kaže Niderhauzer.

Međutim, postoje neke rečenice koje je bolje ne koristiti. Anja Niderhauzer objašnjava zašto su ove izjave teške. I šta možete reći umesto toga.

Čoveku je bolje tamo gde je sada

Procena stručnjaka za tugu: Ovde se postavlja pretpostavka o zagrobnom životu koji možda ne deli ožalošćena osoba. A možda se zbog te izjave ne oseća kao da je shvataju ozbiljno. Jer: Čak i ako verujete da je osoba na boljem mestu, užasno vam nedostaje.

Bolje: „Moje saučešće. Nisam siguran šta da kažem trenutno.” Ako ste dovoljno blizu, možete nekoga zagrliti umesto da izgovorite toliko reči ili samo nežno sa dve ruke stisnuti ruku te osobe.

Znam tačno kako se sada osećaš

Procena stručnjaka za tugu: Možete pokušati da se stavite u nečiju kožu. Možete biti empatični. Ali vi ne znate. Zbog toga se druga osoba oseća još više neshvaćenom.

Bolje: pitajte. „Kako si sada? Kako se boriš sa tugom? Šta te posebno brine u ovom trenutku? Šta te plaši?”

I meni je tako bilo teško

Procena stručnjaka za tugu: O kome se radi? O vama ili o onome ko prima saučešće? Neko ko tuguje često mora da sluša priče drugih o tome koga je jednom izgubio. Zbog toga se ožalošćena osoba oseća manje vidljivom i to može biti štetno.

Bolje: Kao poznanik ili prijatelj, važno je da ostanete sa drugom osobom i ne stavljate sebe u centru pažnje. Zato: postavljajte više aktivno slušajte i postavljajte gore navedena pitanja

Jednostavno je tako moralo biti

Procena stručnjaka za tugovanje: Ožalošćena osoba može sama da odluči šta joj ima smisla ili ne. Ne možete ovo nikome da kažete, to je preterano.

Bolje: Ako ne znate šta da kažete, možete poslati pismeno saučešće nakon smrti umesto da koristite ovakve rečenice. Kada pišete, možete se, na primer, pozvati na lepo sećanje na osobu koja je umrla.

Vreme leči sve rane

Ocena stručnjaka za tugovanje: Kakva floskula! Prvo, samo vreme ne leči, morate se suočiti sa sopstvenom tugom i istorijom. „Vreme“ to ne kupuje ni od koga. I da li će rane zaista zarasti? Mislim da se mnogo više radi o integraciji rana i bola u život, nego o prolasku vremena. Zato nije dobro da kažete nekom da će bol nekim čudom nestati u nekom trenutku.

Bolje: Tuga ne prestaje posle tri meseca ili posle godinu dana! I posle dve godine gubitak i dalje boli, a prećutkivanje boli još više. Uvek možete da pitate: „Kako se osećate u vezi sa ovim sada?“

Samo se javi ako ti nešto zatreba

Procena stručnjaka za tugovanje: Ožalošćena osoba je verovatno veoma pod stresom ili možda ima rezerve da istupi uprkos ponudi.

Bolje: Budite sami aktivni. Vidite da li možee da pomognete u nekim tehničkim stvarima. Kuvajte lazanje; Pitajte da li biste želeli da prošetate ili uveče stojite na vratima sa paketićem čipsa – i nemojte se uvrediti ako ideja ne prođe dobro.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: