Podeli vest

Prvi digitalni snimci čitave olupine Titanika koja se nalazi na dubini od 3.800 metara na dnu Atlantika, a koji su nastali dubinskim mapiranjem mora objavljeni su danas.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

OLUPINA TITANIKA
Foto: Tanjug/Atlantic/Magellan via AP

Nove slike predstavljaju jedinstven 3D prikaz čitavog broda, čime je omogućeno da se olupina vidi kao da oko nje nema vode, piše BBC.

Snimke je u leto 2022. godine napravila kompanija za dubinsko mapiranje mora Magelan Ltd, u saradnji sa kompanijom Atlantik Prodakšnsom, koji je napravio dokumentarac o ovom projektu.

Podmornice, kojima je daljinski upravljao tim na specijalnom brodu, bile su više od 200 sati na dnu okeana pregledavajući dužinu i širinu olupine.

Napravile su više od 700.000 fotografija iz svakog ugla, stvarajući tačnu 3D rekonstrukciju. Parks Stivenson, koji godinama izučava Titanik, rekao je da je bio oduševljen kada je prvi put video snimke za koje kaže da omogućavaju da se vidi olupina kao nikada do sada.

“Snimci pokazuju pravo stanje olupine”, naveo je on i dodao da bi proučavanje snimaka moglo da pruži novi uvid u ono što se dogodilo Titaniku te kobne noći 1912. godine.

“Zaista ne razumemo kakav je to bio sudar sa santom leda. Ne znamo čak ni da li ga je udarila uz desnu stranu, kao što je prikazano u svim filmovima”, rekao je on.

Dodao je da je ovo “jedan od prvih velikih koraka” ka istraživanju koje će biti bazirano na dokazima, a ne na spekulacijama o tome šta se dogodilo Titaniku.

“I dalje postoje pitanja, osnovna pitanja o brodu na koja su potrebni odgovori”, rekao je Parks Stivenson koji istražuje potonuće Titanika.

Titanik je potonuo 15. aprila 1912. godine prilikom čega je stradalo više od 1.500 ljudi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: