Podeli vest

Apelacioni sud u Kaliforniji obnovio je tužbe Vejda Robsona i Džejmsa Sejfčaka protiv Majkla Džeksona, za koga tvrde da ih je godinama seksualno zlostavljao u vreme kada su bili dečaci.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Aaron Lambert/The Santa Maria Times via AP, Pool, File

Tročlano veće kalifornijskog Drugog okružnog apelacionog suda utvrdilo je da niži sud nije trebalo da odbaci tužbe, kao i da su osnovane tvrdnje Robsona i Sejfčaka da su dve korporacije u vlasništvu Džeksona imale odgovornost da ih zaštite, prenosi Skaj njuz.

Oni su detaljno opisali svoje navode u HBO dokumentarcu “Leaving Neverland” iz 2019. godine. Robson, sada 40-godišnji koreograf, upoznao je muzičara kada je imao pet godina, a pojavio se u tri Džeksonova muzička spota.

U tužbi je naveo da ga je Džekson zlostavljao tokom perioda od sedam godina. Sejfčuk (45) je izjavio da je imao devet godina kada je upoznao Džeksona dok je snimao reklamu za Pepsi.

Naveo je da ga je pevač često zvao i obasipao poklonima pre nego što je prešao na seksualno zlostavljanje. Džeksonovi advokati tvrde da je nevin i da su tužbe protiv njega motivisane novcem.

„Potpuno smo uvereni da je Majkl nevin, a optužbe protiv njega su u suprotnosti sa svim verodostojnim dokazima, a prvi put su ih godinama nakon Majklove smrti u javnost izneli ljudi motivisani isključivo novcem”, naveli su. Novi kalifornijski zakon, koji je privremeno proširio obim slučajeva seksualnog zlostavljanja, omogućio je žalbenom sudu da obnovi tužbe. Ovo je drugi put da su tužbe koje su pokrenuli Robson 2013. i Sejfčak godinu dana posle, vraćene na ponovno razmatranje, nakon što su odbačene kao neosnovane.

„Korporacija koja omogućava seksualno zlostavljanje dece od strane jednog od svojih zaposlenih nije oslobođena afirmativne dužnosti da zaštiti tu decu samo zato što je u isključivom vlasništvu počinioca zlostavljanja”, stoji u odluci suda.

Sudija koji je odbacio tužbe 2021. godine utvrdio je da se od korporacija, MJJ Productions Inc. i MJJ Ventures Inc., ne može očekivati da funkcionišu kao nadzorni organ ili crkva u kojoj bi dete pod njihovim starateljstvom moglo očekivati njihovu zaštitu.

Džekson, koji je preminuo 2009. godine, bio je jedini vlasnik i jedini akcionar u tim kompanijama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: