Podeli vest

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je omiljeni strani lider u većini zemalja Zapadnog Balkana, a u Srbiji je među tri najpopularnija strana državnika, pokazalo je istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

erdogan
Foto: Pixabay

Prema ovoj anketi, najomiljeniji strani lider u Srbiji je ruski predsednik Vladimir Putin sa 80 posto, a slede predsednik Kine Si Đinping na drugom mestu sa 73 odsto i Erdogan na trećem sa 41 odsto podrške.

Šef turske države je prvo mesto po popularnosti zauzeo u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, prenosi Anadolija.

U Albaniji je 71 odsto anketiranih građana navelo da imaju pozitivno mišljenje o predsedniku Erdoganu, američki predsednik Džozef Bajeden je na drugom mestu sa 64 odsto, Si na trećem sa 14 odsto. U Bosni i Hercegovini je 61 odsto učesnika u anketi kazalo da ima pozitivno mišljenje o Erdoganu, dok su Putin, Bajden i Si ostali na po 37 odsto.

U Crnoj Gori, Erdogan je bio na prvom mestu sa 56 odsto, Putin na drugom sa 50 odsto, a Si trećem sa 46 odsto. U Severnoj Makedoniji, Erdogan je ponovo bio na prvom mestu kao lider koji se najviše ceni sa 66 odsto, a prate ga Putin sa 49 odsto, Bajden sa 37 odsto i Si sa 35 odsto.

Anketiranim građanima su prostavljena pitanja “Koje je najvažnije pitanje sa kojim se vaša zemlja danas suočava?”, “Koje pitanje bi trebalo da bude glavni prioritet vlade u vašoj državi?” i “O kojima od navedenih svetskih i regionalnih lidera imate pozitivno mišljenje?” Većina građana koji su učestvovali u anketi navela je da su najvažniji problemi sa kojim se suočava njihova država i prioritet vlade “ekonomski uslovi i troškovi života”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

uefa

UEFA: Kazna za HNS 28 000 Eura

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) kaznila je danas Fudbalski savez Hrvatske sa ukupno 28.000 evra zbog incidenata navijača na…