Podeli vest

Prema podacima koje je Ministartvo za brigu o porodici i demografiju dostavilo Tanjugu, vidi se da su ovo pravo najviše iskoristili očevi u Beogradu, njih 127, u Novom Sada 34, Nišu 18, Novom Pazaru 12 i Kragujevcu devet.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

U Srbiji je prošle godine pravo na odsustvo radi nege deteta posle tri meseca od rođenja iskoristilo 373 muškaraca, dok je u 2021. ovo odsustvo uzelo 318 očeva i taj broj se povećava iz godine u godinu, a na to se najčešće odlučuju zbog bolje plaćenih poslova žena.

Prema podacima koje je Ministartvo za brigu o porodici i demografiju dostavilo Tanjugu, vidi se da su ovo pravo najviše iskoristili očevi u Beogradu, njih 127, u Novom Sada 34, Nišu 18, Novom Pazaru 12 i Kragujevcu devet.

Kada je u pitanju starosna struktura, najviše očeva koji su tokom 2022. godine koristili ovo pravo bilo je starosti od 36 do 40 godina i od 31 do 35 godina, navodi Ministarstvo.

Prema Zakonu o radu, otac deteta može da koristi pravo na porodiljsko odsustvo, koje inače traje do navršena tri meseca od dana porođaja, u slučaju kada majka napusti dete, premine ili je iz drugih opravdanih razloga sprečena da koristi to pravo, a od trećeg meseca deteta može da koristi pravo odsustva sa posla radi brige o detetu.

Tridesetjednogodišnji snimatelj lokalne televizije u Nišu, Dušan Stamenković iskoristio je ovo pravo i kaže da se odlučio na to na inicijativu supruge i da ga je okolina podržala jer je želeo da prati prvi korak deteta. “Provodim više vremena sa detetom, a i žena ima posao koji obavlja od kuće pa smo pođednako uključeni u odgajanje”, rekao je Stamenković za Tanjug i dodao da se veoma dobro snalazi, a mama je potrebna samo kada treba da je najhrani.

On je rekao i da procedura za ostvarivanje ovog prava nije komplikovana. “Nema lepšeg osećaja”, kaže on na pitanje kako je biti tata kod kuće. Supruga Stamenkovića, tridesetogodišnja Emilija kaže da joj veoma znači što je on kod kuće i što ima njegovu podršku. “Sve više muškaraca je uključeno u odrastanje deteta i u našem okruženju ima istih slučajeva i sve je češće”, rekla je ona.

Predsednica Udruženja “Mame su zakon”, Tatjana Macura rekla je za Tanjug da je tačno da dolazi do povećanja korišćenja prava na odsustvo sa posla partnera žene koja se porodi, ali nije na zadovoljavajućem nivou. “Bilo bi bolje da se to dešava u mnogo većem broju ne samo zbog toga što bi to uticalo na odnos detete i partnera, oca žena koje se porode, već se taj odnos mnogo dublje razvija sa detetom u najranijem ranom periodu”, istakla je Macura.

Ona dodaje i da ovo pravo mogu da koriste očevi čije su žene u stalnom radnom odnosu, a na to nemaju pravo očevi žena koje su preduzetnice ili su angažovane na privremenim i povremenim poslovima.

“Kao Udruženje iz neposrednog kontakta sa ženama primećujemo da bi korišćenje prava od strane muskaraca bilo korišćeno više da postoji ova opcija za žene preduzetnice i njihove partnere”, napomenula je Macura.

Prema njenim rečima, dobra vest je da Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju formiralo radnu grupu za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom koji se bavi ovim pitanjem i preduzetnice će od kada stupi ova izmena zakona biti u prilici da na svoje partnere prenesu to odsustvo nakon što beba napuni tri meseca.

Prvi period nakon što se žena porodi, zove se porodiljsko i taj period ne može da se prenese na očeve, ali posle tri meseca starosti bebe može, dodala je Macura. Ona kaže da se to pravo najčešće koristi iz ekonomskih razloga, jer su žene zaposlene u boljim firmama ili imaju poslove na kojima nema ko da ih zameni.

Macura je dodala da su veoma retki slučajevi kada su roditelji želeli da iskoriste to pravo kako bi bili pođednako uključeni u odgajanje deteta. Ona je rekla da ni u zemljama na zapadu nisu sjajni rezultati, sem u skandinavskim zemljama gde se ovo pravo koristi iz želje, a ne iz ekonomskih razloga.

Udruženje koje vodi se, kako kaže, zalaže još i da se podigne svest o tome koliko je važno da se partneri ravnopravno uključe u odrastanje deteta, i da se u prva tri meseca nađe model po kome bi muškarci i u prvim danima mogli da odsustvuju s psla duže od pet dana. U anketi za Tanjug majke su se složile da je ovo veoma dobra ideja i da se slažu da očevi treba da se uključe u brigu o bebi od najranijeg perioda.

“Mislim da je važno i odlična ideja da i očevi imaju pravo da čuvaju decu i nismo ovo učinili zbog moje karijere”, rekla je mama dvogodišnje devojčice.

“Ako smo ravnopravni, zašto da ne”, dodaje majka petogodišnjeg dečaka. Jedna mama je dodala da je takođe za to i da očevi treba da budu uz decu, ako majke imaju bolje plaćen posao ili zbog njihove karijere.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: