Podeli vest

Od 100 Hrvata njih 42 prošle godine nisu imali dovoljno novca da bi otputovali na godišnji odmor, a po ovom kriterijumu od Hrvatske su u EU bile gore samo Rumunija, Bugarska i Grčka, piše zagrebački Večernji list.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Najnoviji podaci statističkog ureda Evropske unije Eurostata pokazuju da sedam dana putovanja na godišnji odmor nije moglo da priušti 7.6 posto Luksemburžana i 10.2 posto Šveđana.

Uz Luksemburg i Švedsku, najbolje stoje Finska, Holandija i Danska, u kojima je sedam dana odmora moglo da priušti 12 posto građana. Na dnu ove lestvice nalaze se Rumuni od kojih čak 62.5 posto o odlasku sedam dana na godišnji odmor može samo da sanja.

Uz Rumuniju, najgore je u Bugarskoj i Grčkoj gde putovanja ne može da priušti 48.8, odnosno 43.8 posto građana. Sedam dana putovanja na godišnji ne može da priušti 41 posto Mađara, 34.2 posto Italijana, 33.8 posto Slovaka, 27.6 posto Poljaka, 18 posto Čeha, 16.7 posto Slovenaca i 13.8 posto Austrijanaca.

Eurostat je ove podatke objavio na zahev levičarske frakcije u nemačkom Bundestagu.

Prema vlastitim izjavama, 21.9 posto ljudi u Nemačkoj nije imalo dovoljno novca za sedmodnevno putovanje na odmor u 2022. godini. Prema tim podacima, najčešće su pogođeni samohrani roditelji. U kategoriji “samac sa izdržavanom decom” njih 42 posto u Nemačkoj ne može otići na godišnji odmor sedam dana. Sve u svemu, češće su pogođena domaćinstva s decom, 23.4 posto, nego domaćinstva bez dece, kojih je 20.7 posto.

Pogođeni su i penzioneri. U Nemačkoj je na ovu temu anketirano 40.000 ljudi. Lider levičara u Bundestagu Ditmar Barč je za podatke za Nemačku rekao da je reč o “tužnom nalazu”.

“Svako bi trebalo da ima priliku da ode na godišnji odmor barem nedelju dana godišnje. Za to su potrebne veće plate, primerene penzije, dosledna politika protiv inflacije i osnovni dečji bezbednosni sistem otporan na siromaštvo u Nemačkoj”, rekao je Barč, prenosi Večernji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: