Ne postoje dva ista tretmana hemoterapije i neželjeni efekti se mogu razlikovati od osobe do osobe. Takav je slučaj i sa gubitkom kose.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Kejt, princeza od Velsa, trenutno je na hemoterapiji nakon što joj je dijagnostikovan rak. Dok neki relativno lako prežive tretman, drugi doživljavaju brojne neželjene efekte. Možda najpoznatiji neželjeni efekat hemoterapije je gubitak kose .

Pošto je terapija usmerena na brzorastuće ćelije raka u telu, ona takođe može uticati na ćelije u korenu kose osobe, bilo na skalpu, licu ili bilo gde na telu. Ovaj  gubitak kose je obično privremen i pacijenti mogu očekivati da će im kosa ponovo izrasti nakon završetka lečenja.

Zašto kosa može opasti

Ali ne pate svi pacijenti sa rakom od gubitka kose, kako kaže za Mirror Caroline Geraghgi, viša medicinska sestra za informacije o raku u Cancer Research UK . „Ne izazivaju sve hemoterapije gubitak kose. Samo neke vrste hemoterapije uzrokuju gubitak kose. Rak je tehnički brzo rastuća ćelija, ali postoje i druge brzorastuće ćelije koje se razmnožavaju prilično brzo. To su ćelije koje čine usta. gastrointestinalni trakt. Dakle, sve od jednjaka do anusa. Dakle, ove ćelije kao i folikuli dlake . Neki gubitak kose može da se desi samo na glavi, drugi može da utiče na celo telo, tj. dlake na glavi, obrve, stidne dlake , dlake na nogama, dlake na rukama, trepavice .”

Foto: Pexels

U nekim slučajevima, hemoterapija može „samo“ dovesti do proređivanja kose . Ali čak i ovo je samo privremeno dok se tretman ne završi, kaže Geraghgi. Gubitak kose može zavisiti i od niza drugih faktora, npr. B. na dozu, osetljivost na lek ili kombinaciju lekova i način primene lečenja, npr. B. oralno, u obliku injekcije ili kapanjem.

Postepeno umesto iznenada

Oni koji se suočavaju sa gubitkom kose tokom tretmana takođe mogu izabrati da kraće ošišaju kosu tako da gubitak ili proređivanje kose nisu toliko primetni. Drugi se umesto njih odlučuju za perike ili pokrivače za kosu. Sa hemoterapijom, gubitak kose se javlja postepeno, a ne iznenada, a kada se dogodi, obično počinje u roku od dve do tri nedelje od početka lečenja.

Kosa se vraća

Iako se ponovni rast razlikuje od osobe do osobe, Macmillan kaže da pacijenti mogu očekivati da će imati kosu na glavi tri do devet meseci nakon završetka lečenja. U nekim slučajevima, pacijenti će primetiti razlike u kosi kada ponovo izraste, kao što su: B. promena teksture ili boje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ