Podeli vest

Na visokim temperaturama, naše telo pokreće različite reakcije kako bi održalo svoju temperaturu u jezgru. Jedan od njih je smanjen osećaj gladi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Možda ste već primetili da leti jedete manje nego zimi? Ovo je normalna i reakcija tela koja je neophodna za preživljavanje, jer mora održavati temperaturu jezgra između 36,5 i 37,4 stepena. Zbog toga izaziva različite reakcije kada je akutno izložen toploti ili hladnoći. Smanjen unos hrane ili kalorija je jedna od ovih strategija suočavanja sa visokim temperaturama . Iako je naučno dokazano, pozadina ovoga ranije je bila nejasna. Međunarodni tim na čelu sa MedUni Beč je sada prvi put rasvetlio ovo, prenosi Heute.

Neuralni signalni put

U svojoj novoj studiji , naučnici opisuju neuronski signalni put koji smanjuje unos hrane po vrućem vremenu. Kao što su studije na miševima pokazale, kaskada signala počinje u takozvanom „termostatu u glavi“ (nucleus parabrachialis), koji je odgovoran za detekciju temperature. „U ovoj oblasti smo primetili aktivaciju posebnih ćelija u mozgu miševa koji su bili izloženi temperaturi od 40 stepeni Celzijusa tokom jednog sata“, izvestio je Tibor Harkani iz Centra za istraživanje mozga MedUni Beč. Ove ćelije proširuju svoje procese u hipotalamus, gde se nalaze nervne ćelije koje koordiniraju unos hrane .

Međutim, prenos signala do ovih neurona se ne dešava direktno, već preko specijalizovanih ćelija zvanih taniciti . Oni oblažu zid treće komore, jedne od četiri šupljine u mozgu. Spolja isturene strukture tanicita prodiru u moždano tkivo i dolaze u kontakt sa nervnim ćelijama koje stimulišu unos hrane.

Inhibicija traženja i unosa hrane

“Signalni put koji smo otkrili pokazuje da izlaganje toploti ne utiče na osećaj sitosti , kao što se ranije pretpostavljalo . Naprotiv, (…) aktivnost onih moždanih ćelija koje stimulišu traženje i unos hrane je inhibirana”, objasnio je Harkani. Prema istraživačima, rezultati bi mogli da obezbede polazne tačke za nove terapije za patološku prekomernu i nedovoljnu težinu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: