Podeli vest

U Beogradu je danas počelo prvo nacionalno testiranje i provera vakcinalnog i imunološkog statusa građana u organizaciji Instituta Torlak.

Autor : Bilten.rs , Izvor :t Tanjug

Foto: Pexels

Rukovodilac Službe za laboratorijsku dijagnostiku i rukovodilac Projekta “Procena imuniteta stanovništva” Jelena Protić rekla je za Tanjug da će testiranje, koje je potpuno besplatno, trajati do 25. maja i da se može obaviti u 14 zdravstvenih ustanova. “

Učesnici studije mogu da budu zdrave osobe svih uzrasta, sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda, bez trenutnih bolesti infektivnog porekla, koje ne primaju bilo koju vrstu imunoterapija. Informacije dobijene studijom pružile bi uvid u stanje humoralnog imuniteta, odnosno u nivo anitela protiv prethodno navedenih zaraznih bolesti – male boginje, rubeola, zauške, hepatitis A, hepatitis B, hepatitis C, hepatitis D, hepatitis E i COVID19″, rekla je Protić.

Naglasila je da će rezultati istraživanja biti dragoceni za procenu razvoja, ali i trenutne epidemiološke situacije na teritoriji Beograda, kao i za planiranje aktivnosti specifične i nespecifične prevencije zaraznih bolesti.

“Istraživanje će dopineti proceni seroprevalence na infekcije koje se mogu sprečiti vakcinacijom kod različitih starosnih grupa na teritoriji Beograda, zatim pribavljanju akutelnih informacija o stanju populacionog imuniteta stanovništva sa teritorije grada Beograda na infekcije sa epidemijskim potencijalom, neophodnih za predviđanje epidemiološke situacije i planiranje mera specifične i nespecifične prevencije”, rekla je Protić.

Dodala je da istraživanje doprinosi i proučavanju formiranja post-infektivnog i postvakcinalnog humoralnog imuniteta za pojedine infekcije i kao oceni efikasnosti korišćenih dijagnostičkih sredstava u proučavanju uzoraka dobijenih od stanovništva Beograda. “Studija se sprovodi uz saglasnost Ministarstva zdravlja Srbije i stručnu podršku Instituta “Paster” iz Sankt Peterburga i uključuje popunjavanje upitnika i uzimanja uzorka venske krvi. Rezultati testiranja biće dostavljeni na mejl adresu svim učesnicima”, rekla je dr Protić i objasnila da je potrebno da se zainteresovani registruju na sajtu “Torlaka”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: