Podeli vest

U Rusiji je danas stupila na snagu mera kojom se zaposlenima u Ministarstvu industrije i trgovine i u Ministarstvu digitalnog razvoja, zabranjuje da koriste Ajfon, tablet ili bilo koji drugi proizvod kompanije Epl za poslovnu komunikaciju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Apple Srbija
Foto: Pixabay

Sličnu meru uskoro će usvojiti i ministarstva finansija i energetike. Kako prenosi italijanska Republika, zaposlenima se savetuje da upotrebljavaju telefone koji koriste Androidove operativne sisteme, kineske ekvivalente ili Auroru, koju je razvila državna kompanija Rostelekom, a koristi se na uređajima u školama i zdravstvenim ustanovama.

Portal navodi da je mesec dana nakon početka rata u Ukrajini, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret koji od organizacija uključenih u ”kritičnu informacionu infrastrukturu” traži da do 2025. pređu na korišćenje softvera napravljenih u Rusiji, zbog, kako se navodi, da SAD ne iskoristi podatke koje prikupi Epl za špijuniranje ruskih državnih institucija.

”Službe zaista veruju da Amerikanci mogu da koriste svoju opremu za prisluškivanje. Ali zvaničnici se protive ograničenjima samo zato što vole Ajfon. Na kraju krajeva, Epl-manija je na duge staze zarazila visoki menadžment”, izjavio je stručnjak za ruske obaveštajne službe Andrej Soldatov.

Republika podseća da kada je Epl demantovao navode ruske bezbednosne službe, uz obrazloženje da ”nikada nisu sarađivali ni sa jednom vladom”, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da su ”svi u predsedničkoj administraciji svesni da je Ajfon providan i da je njegova upotreba u službene svrhe neprihvatljiva i zabranjena”.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev je rekao:”Kada velika tehnološka kompanija tvrdi da ne sarađuje sa obaveštajnom zajednicom, ona ili laže ili će propasti”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: