Podeli vest

Kada čujete ime Roman Abramovič verovatno pomislite na Čelsi i jahte, ali njih ne bi ni bilo da nije bilo patki

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Roman Abramovič
Foto: Shutterstock

Svetski mediji ovih dana pomno prate šta se dešava sa imovinom Romana Abramoviča i dnevno izveštavaju kuda se kreću njegove ili jahte povezane sa njim.

Velika Britanija je nedavno zamrzla svu njegovu imovinu, od umetničkih dela i kuća do fudbalskog kluba Čelsi. Optužen je za saučesništvo sa Putinom u invaziji na Ukrajinu.

Neki bi rekli, ono što nemaš ne mogu da ti zamrznu i to je donekle tako.

Međutim otvoreno pitanje je – kako je Abramovič došao do svog imetka?

Odgovor na ovo pitanje traži se decenijama, a samo jedno je sigurno- Abramovič je krenuo sa dna.

Rođen je u Saratovu nekoliko stotina kilometara od granice sa Ukrajinom, 1966. godine.

Majka mu je preminula kada je imao godinu dana, a otac kada je imao dve. Odgajili su ga ujak i baba.

Prvi biznis kojim se bavio bila je prodaja igračaka. Male plastične patke bile su deo njegovog asortimana i bio je preduzetnik, trgovac,u tadašnjem Sovjetskom Savezu gde samostalno preduzetništvo gotovo da nije bilo dozvoljeno.

Odlazak u Crvenu armiju prekinuo je njegovo poslovanje, ali se tu nije zaustavio.

Po povratku je nastavio sa malo drugačijim biznisom.

Od patki do svinja i nafte

Finansiran poklonom od 2.000 rubalja od roditelja svoje verenice kada se oženio svojom prvom ženom Olgom 1987. godine, krenuo je u unosniju trgovinu zapadnjačkim parfemima i dezodoransima, podseća Indipendent.

Mihail Gorbačov je krajem 80-tih završio liberalizaciju tržita, a Abramovič je svoje raznovrsne ideje nastavio da sprovod u delo.

U vreme kada je Mihail Gorbačov završio liberalizaciju ekonomije krajem 1980-ih, Abramovič je posedovao nacionalni lanac za prodaju automobila Lada, imao farmu svinja i ušao u posao trgovine naftom.

Bio je i u zatvoru, doduše kratko i to 1992. godine zbog sumnje da je ukrao 55 cisterni dizel goriva vrednog 3,8 miliona rublja.

Kasniji period Rusije, baš onaj u kom se obogatio Abramovič, možda najbolje opisuje novinar Indipendenta rečima:

“Za one koji žele da brzo zarade mnogo novca, postojale su prilike koje se pružaju jednom u životu za one sa pravim vezama, malo kapitala i okom za glavnu šansu. Zvezde su se uskladile na idealan način za Romana”

Kupio je naftnu kompaniju Sibnjeft od ruske vlade na nameštenoj aukciji 1995. godine za oko 250 miliona dolara i prodao ju je nazad vladi za 13 milijardi dolara 2005. godine.

Pred britanskim sudom je 2012. godine priznao da je izvršio isplate u svrhu podmićivanja kako bi došlo do njegovog sporazuma za Sibnjeft.

BBC-jev program Panorama tvrdi da ima kopiju zvaničnog dosijea o Abramoviču. U dokumentu se, između ostalog, navodi da je gospodina Abramoviča štitio tadašnji predsednik Boris Jeljcin. Novac za kupovinu je kako se navodi dobio od zajma i to od ruske države.

Kupovina Čelsija – posao, prilika, poruka ili nešto drugo

Abramovič je kupovinom Čelsija došao u žižu javnosti. Govorilo se da je to zapravo iznerviralo i samog Putina, a inače je Abramovič bio optuživan da je ulagao novac u Putinove luksuzne vile, što je uvek negirao.

Ljutnja Putina bila je zasnovana kažu na tome što je taj novac uložio u Englesku , a ne u Rusiju.

Da li je to zaista tačno ili je samo trač, ostaje da se vidi.

Ipak ono što je činjenica je zapravo i to da je Abramović ulagao i u Rusiju. Pre svega u zapuštenu provinciju Čukota kao gradonačelnik po Putinovom nalogu. Tu je dobio podršku zmeđu 1999. do 2006. jer je svoj novac ulagao u bolnice i slične objekte. Vrlo često za ovu oblast kažu da je nakon Abramoviča to postao “Las Vegas na ledu”.

Bilo kako bilo, 1966. kada je rođen, a još maje dve godine kasnije kada je ostao siroče, niko nije mogao da pretpostavi ko će danas biti Roman.

Preživeo je mnoge režime, siromaštvo i zatvor i iz različitih situacija izlazio još jači. Preživeo je i nedavno trovanje pa će zbog svega toga, veraovatno, lakše prevazići zamrzavanje imovine i sve što sledi u pogledu istrage.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI:

Fudbaleri Nemačke pobedili su u Štutgartu Mađarsku rezultatom 2:0 u meču drugog kola grupe A…