Podeli vest

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da se 9.750 osoba vode kao nestali tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, a da više od trećine čine Srbi i ocenio da je naša zemlja posvećena procesu pronalaska nestalih, ali da Hrvatska i Priština blokiraju taj proces.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

Odalović je na konferenciji u Beogradu, a govoreći o obavezama od značaja za rešavanje slučajeva osoba koja se vode kao nestali u oružanim sukobima na prostoru bivše SFRJ u periodu od 1991. do 1995. godine i Kosova i Metohije od 1998. do 2000. godine, naveo da je važno da se baš danas, kada će se glasati o rezoluciji o Srebrenici, ispriča istina o toj temi, kao najtežoj posledici sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

“Ovo je trenutak u kojem se jedna šira borba vodi kada je u pitanju Srbija, i želim da istaknem da upravo neki centri koji su u ovom trenutku najmoćniji i koji najviše pokušavaju da kroz pokušaj da se jedna samoproglašena država i teritorija uvede u Savet Evrope i kroz ovu rezoluciju da promene i značajno dovedu u nepovoljnu situaciju i državu i sve nas koji smo u ovom procesu”, rekao je Odalović.

On je naveo da je Srbija posvećena procesu pronalaska nestalih, ali da se grobnice, arhive i dokumentacije, kao i nadležna tela za traženje nestalih ne nalaze samo u našoj zemlji, već da ih ima mnogo više u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na prostoru Kosova i Metohije.

Odalović je ukazao da se u poslednjih šest godina ne dešava nikakav pomak po pitanju pronalaska nestalih u Hrvatskoj i Prištini, jer oni ne sarađuju da se to pitanje reši.

“Što se tiče prostora Kosova i Metohije, tu imamo jednu, možda i najdrastičniju situaciju, šest godina je prošlo od kada nismo bili ni na jednoj lokaciji od našeg interesa niti nas pozivaju”, rekao je Odalović.

Naveo je da predstavnici Srbije koji se bave pitanjem nestalih nisu pozvani u mrtvačnicu u Prištini u kojoj se nalazi više od 300 tela, od kojih je najmanje 90 lica srpske nacionalnosti.

“I dolazimo u situaciju da jednostavno povučemo paralelu između toga kako se Hrvatska i Priština odnose prema celoj ovoj priči. U isto vreme, na isti način, istim modelom se opstruira ovaj proces. I opet, uvek na štetu Srba. Mi imamo brojne lokacije koje smo predali vrlo precizno i vrlo odgovorno sa tačnim opisima, koordinatama. Ta informacija bi mogla da se proveri u jednom danu sa jednim bagerom koji bi par sati radio i dao odgovor da li se tamo nalazi grobnica ili ne”, naveo je Odalović.

On je rekao da predstavnici Srbije koji se bave pitanjem nestalih u poslednjih šest godina nijednom nisu posetili ni lokacije u Hrvatskoj koje su od značaja i da su zahtevi naše zemlje da se reši to pitanje, kako je rekao, tabu tema.

“Do pre šest godina zajedno sa kolegama iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine učestvovali smo u razrešenju preko dve hiljade slučajeva nestalih lica na teritoriji Hrvatske. Njihove arhive ne postoje, naši zahtevi za proverom lokacija se ne poštuju. Oni su sebi uveli, posle najnovijeg zakona koji su pre šest godina doneli, da oni imaju prioritet da se bave Drugim svetskim ratom, ali se ne bave ovim o čemu ja pričam”, rekao je Odalović.

Odalović je pokazao na karti prostor Kosova i Metohije 1999. godine, sa zonama odgovornosti američkog kontingenta KFOR-a, britanskog, francuskog, italijanskog i nemačkog, navodeći da se najveći pogrom dešava upravo tada, pod njihovim mandatom.

“U vreme prisustva njihovih 50.000 vojnika, dobro opremljenih, naoružanih i to je ono što posebno vređa. Oni koji su došli da obezbede mir i pruže svu sigurnost, oni su dozvolili ovo da se desi”, rekao je Odalović.

Naveo je da se u zoni američkog kontingenta KFOR-a vodi kao nestalo još 64 osoba, a da je identifikovano 54.

Kada je reč o nemačkom kontingentu KFOR-a, u toj zoni nestalo je još 120 osoba, a 117 je identifikovano.

Dodao je da se u zoni britanskog kontingenta KFOR-a 119 lica vodi kao nestalo, a identifikovano je 73, dok se kada je reč o francuskom kontingentu KFOR-a, 46 osoba vodi kao nestalo, a 23 je identifikovano dok je u zoni italijanskog kontingenta KFOR-a 219 nestalo, a 115 identifikovano.

“Znači još 565 lica se u ovom trenutku vodi kao nestalo. Ovo su ljudi koji su imali 60, 70, 80 godina. To govori o toj bestijalnosti, monstruoznosti svega i ćutanju međunarodne zajednice nad ovim. Mi ove molimo da nam daju informacije, da nam daju dokumentaciju, da prosto budemo neko ko će deo ovih teških nasleđenih trauma i problema rešavati, a sve u funkciji rešavanja sudbine nestalih zbog porodica”, rekao je Odalović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: