Podeli vest

Pipremno ročište za suđenje Veljku Belivuku i pripadnicima njegove grupe se nastavlja sutra nakon što odbačen zahtev odbrane za izuzeće tužioca Mladena Nenadića

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SUĐENJE
Foto: Pixabay

.Zahtev za izuzeće tužioca za organizovani kriminal Nenadića stigao je danas u Republičko javno tužilaštvo po hitnom postupku, jer je sledeće pripremno rocište zakazano za sutra.

Zahtev je Republičko javno tužilaštvo odbacilo i poslalo nazad, uz obrazloženje da zahtev nije potkrepljen dokazima i da je to pokušaj odugovlačenja postupka, prenosi Blic.

Pripremno ročište je juče odloženo, jer je Belivukov branilac Dejan Lazarevic zatražio izuzeće postupajućeg zamenika tužioca za organizovani kriminal Saše Ivanića, njegovog kolele Babića i glavnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, kao i predsednika sudskog veća Vinke Berahe.

Potvrđenom optužnicom ova grupa tereti se za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, silovanje i otmicu.

U pitanju su ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.

Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva.

Za ova ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.

Dokazi protiv ove grupe zaplenjeni su mahom sa aplikacije Skaj za mobilne telefone, među njima audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a putem međunarodne pravne pomoći one su iz Francuske dostavljeni našim pravosudnim organima.

Pored Belivuka i Miljkovića ova optužnica tereti i Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojše Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejan Tešića, Nikole Spasojevića, Nemanje Ðurića, Nemanje Lakičevića, Marka Andrića, Vlade Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađane Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikole Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Alekse Šejica, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Alekse Dunjića, Vojislava Ðordevića, Alekse Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Okrivlljeni saradnik Hrvatin, koji je ranije osuđivan za ubistvo navijača 2005 godine, detaljno je ispričao tužilaštvu kako su izvršena četiri od pet ubistava u Ritopeku za koja je optuženo ukupno 13 pripadnika grupe, među kojima je i on. O ubistvima je tužilaštvu ispričao sve i Spasojević.

Vladimir Dimitrijević i Vojislav Ðorđević, koji nemaju starus okrivljenih saradnika tužilaštva, ispričali su mu na koji je način grupa preprodavala drogu.

Slađana Selukulić i Nikola Stefanović su u kućnom pritvoru i oni su došli bez pratnje sudske straže.

Grupa se tereti da je od početka 2019. do hapšenja u februaru 2021. godine delovala pod velom Partizanove navijačke grupe “Principi”.

Pripadnici grupe su , kako se sumnja, delovali po uputstvima vođa grupe, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su im davali naloge gde, kada i na koji način treba da se otme i liši života, kao i gde će se droga stavljati u protmet…

Naloge su prenosili mahom preko aplikacije “Skaj”.

U oktobru prošle godine je pokrenuta istraga i za ubistvo Nikole Mitića, koja se još uvek vodi protiv Senada Rešovića.

On se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Mitića zajedno sa Belivukom, Miljkovićem i još devetoricom pripadnika grupe.

Rešović je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

U januaru je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Protiv Belivuka, Miljkovića i pojedinih pripadnika ove grupe od januara se vodi istraga i za ubistvo Gorana Mihajlovoća.

Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: