Podeli vest

Veće Specijalnog suda u Beogradu odbilo je predloge advoakta nekoliko okrivljenih pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, da se njihovim branjenicima ukine pritvor.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

belivuk
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ARHIVA

Prethodno su advokati Vladimira Greka, Milovana Tadića, Alekse Stošića, Nemanje Lakićevića tražili da se njihovim branjenicima ukine pritvor i zameni blažom merom.

Sudija je sledeće suđenje zakazala za 15. maj kada će Miljković nastaviti da ispituje okrivljenog-saradnika Nikolu Spasojevića.

Spasojević prepoznao gde su pripadnici Belivukove grupe prosipali ostatke tela

Okrivljenom-saradniku Nikoli Spasojeviću danas su u sudnici predočene fotografije mesta u Ritopeku na Dunavu, gde su, kako se sumnja, pripadnici organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića prosipali ostatke tela ubijenih muškaraca.

Spasojević je na fotografijama prepoznao mesto gde je, kako tvrdi, zajedno sa pripadnicima ove grupe prosipao dzakove u kojima su se nalazili ostaci tela ubiejnih muškaraca.

Okrivljeni-saradnik je za skalpele sa fotografija koji su pronađeni na pomenutoj deonici, rekao da su nalik na te skalpele koristili pripadnici kada su sekli dzakove u vodi i prosipali ostatake tela.

U sudnici su prikazane fotografije kuće u Surduku, gde je kako tvrdi Spasojević, spaljeno telo Gorana Mihajlovića.

Na početku predočenog dokumenta piše da su učesnici tog uviđaja bili Belivuk i Miljković, zbog čega je Miljković rekao da to nije tačno, jer njega i Belivuka niko nije izvodio iz pritvora.

On je zatražio da se to ispravi. Prikazane su i žice koje ostaju kada se spale automobilske gume, na šta je Spasojević rekao da su tako izgledale žice koje su ostale kada je Mihajlovićevo telo spaljeno na gumama.

Miljković je postavio još nekoliko pitanja o ubistvu Gorana Veličkovića, povoodom kojim je Spasojević rekao da su za vreme tog ubistva Miljković i Belivuk nosili kombinezone.

Nakon toga je Belivuk tražio reč i zamolio sudiju da im sudi po zakonu i da ne se u sudnici ne krši pretpostavka nevinosti, jer je ona ispravila u transkriptu jednu reč koju je okrivljeni-saradnik Srđan Lalić rekao. Belivuk je tražio da se ispravi da je Lalić rekao stadion umesto plac, što je sudija ispravila i okarakterisala kao lapsus.

“Lalić ništa nije bolji od mene, Vi ste u njegovu korist rekli da je možda pogrešio” rekao je Belivuk i požalio se da tužioci ne uključuju mikrofon kada se “ubacuju” u svedočenja.

Advokati Vladimira Greka, Milovana Tadića, Alekse Stošića, Nemanje Lakićevića su tražili da se njihovim branjenicima ukine pritvor i zameni blazom merom.

Branilac Marka Andrića je navela da je on u Nišu sklopio sporazum za priznanje krivičnog dela na osnovu kog je osuđen na kaznu zatvora od godinu i dva meseca, a on se nalazi već dve godine u pritvoru, zbog čega je zatražila da se pritvor računa kao izdržavanje te kazne. Andrić je osuđen pred Osnovnim sudom u Nišu.

Tužilaštvo se protivilo svim predlozima advokata. Sudsko veće se povuklo kako bi odlučilo o predložima advokata.

Miljković pitao Spasojevića o ubistvima Veličkovića,Mihajlovića,Gligorijevića

U Specijalnim sudu u Beogradu na suđenju organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Miljkovića okrivljeni-saradnik Nikola Spasojević je, odgovarajući na pitanja Miljkovića, pričao o ubistvima Gorana Mihajlovića, Gorana Veličkovića i Aleksandra Gligorijevića.

Spasojević je ispričao da je plan, kada su prevozili iz kuće u Ritopeku do Surduka telo ubijenog Gorana Mihajlovića, bio da ukoliko naiđe policija Miljković i Belivuk treba da se “zakucaju” u kola policije, kako bi Spasojević mogao da pobegne kamionom u kom je bilo Mihajlovićevo telo.

Spasojević je ponovio da je Miljković obećao Mihajloviću da će ga sledeći dan pustiti, kao i da mu je tada vezao oči kako bi bilo što uverljivije da će ga pustiti, nakon čega je konstatovao da ne može da se proveri, jer je Miljković u sudnici, a Mihajlović ubijen.

Miljković je tada Spasojeviću rekao “Mihajlović nije mrtav, a ja jesam tu”.

Okrivljeni-saradnik tvrdi da i danas oseća miris ostataka Mihajlovićevog tela, koji su bili u džaku pored njega, na suvozačevom mestu dok je vozio kamion, kako bi bacili taj džak sa Pupinovog mosta.

Ponovio je da mu je bilo “morbidno i bizarno” da se vozi pored ostataka Mihajlovićevog tela. Miljković je dalje pitanja postavljao o ubistvu Gorana Veličkovića. Spasojević rekao da Veličkovića nikad nije video “u izvornom stanju, samo u delovima”.

Zatim je Spasojević pričao o Gligorijevićevom ubistvu, navodeći da je bio u šoku jer im je on bio drug, a da su u tom ubistvu, pored Belivuka i Miljkovića, učesvovali Srđan Lalić, Nebojša Janković, Vlade Draganić i Miloš Budimir.

Sudija je odredila pauzu nakon koje će Miljković nastaviti da isptuje Spasojevića.

Miljković nastavio da ispituje okrivljenog-saradnika Spasojevića

U Specijalnom sudu u Beogradu optuženi Marko Miljković nastavio je danas da ispituje okrivljenog-saradnika Nikola Spasojevića, na suđenju organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Miljkovića, čiji se pripadnici terete za najteža krivična dela među kojima je i sedam ubistava.

Miljković je Spasojevića nastavio da ispituje o ubistvu Vlastimira Miloševića, za čije ubistvo su Belivuk i Miljković pravosnažno oslobođeni, a Spasojević je rekao da mu Miljković nije precizirao zbog čega ga je to ubistvo koštalo 100.000 evra.

Pričajući o ubistvu Gorana Mihjalovića, Spasojević je ponovio da mu je Belivuk pre tog ubistva rekao da uzme kablove, najlone, eksere i ostalo, a na Spasojevićevo pitanje šta će mu to, Belivuk je, kako tvrdi Spasoejvić, namignuo i rekao da hoće da osveži tetkinu kuću.

Tada je od njega Belivuk tražio i da kupi ćumur i što veće automobilske ili traktorske gume, posle čega, kako je rekao Spasojević, nije više ništa pitao. Miljković je na Spasojevićeve tvrdnje da su parkirali blindirano vozilo na ulici, rekao “nikad nismo parkirali blindirana kola na ulici da ih neko ne bi zapalio, uvek su bila strogo u garaži ili ih je neko čuvao”.

Okrivljeni-saradnik tvrdi da je osećao strah od pripadnika grupe sve vreme, navodeći da je taj strah bio većeg ili manjeg intenziteta u zavisnosti od situacije.

Pričajući o strahu od Miljkovića, Spasojević je rekao “ako je u stanju svog venčanog kuma da ubije, Vlastimira Miloševića, sa kojim je bio nerazdvojan, kako ja onda da mu verujem”, dodajući “da sam vam se suprotstavio, do sad bih bio u Dunavu, ribe bi me pojele”.

Naveo je i da je Ljubomir Lainović ubijen jer je počeo da priča nešto što ovoj grupi nije odgovaralo i da je Belivuk njemu rekao da su se “ogrešili o Aleksandra Gligorijević”, za čije ubistvo se ova grupe tereti.

Kao i na prethodnom suđenju, Miljković i Spasojević se često prepiru i ulaze u verbalni sukob, zbog čega ih sudija opominje. Današnje suđenje prati Miljkovićeva supruga Tanja Miljković, koja je prisustvovala i suđenju u ponedeljak.

Spasojević se nagodio sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da za kaznu zatvora od 14 godina ispriča svoja saznanja o zločinim ovog klana.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…