Podeli vest

Rekonstruisana tvrđava Fetislam i Letnja pozornica u Kladovu otvorena je večeras povodom Dana opštine, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

tvrđava
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Svečanom otvaranju prisustvuju i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministar turizma i omladine Husein Memić, kao i ministarka kulture Maja Gojković.

Otvaranju pored njih prisustvuje i šef misije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofere i ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad. Nakon obilaska i ceremonije otvaranja tvrđave Fetislam, nastupće “Cine & Rock” orkestar.

Tvrđava Fetislam podignuta je 1524. godine, nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, a njena rekonstrukcija počela je pre tri godine zahvaljujući sredstvima iz fondova EU.

Za realizaciju projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam ”, u obnovi i rekonstrukciji srednjovekovne tvrđave Fetislam iz fondova EU opredeljeno je oko 1,3 miliona evra.

Opština Kladovo je od EU dobila još 78.000 evra za uređenje moderne pešačko-biciklističke staze.

Projektom je bila predviđena rekonstrukcija Glavne kapije, sa bedemom od prvog do šestog bastiona i pripadajućim lagumima, ali i kapije, Letnje pozornice i priobalnih kula u “Malom gradu”.

Projekat “EU zaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Tvrđava Fetislam se nalazi nedaleko od centra Kladova sa pešačkom stazom pored Dunava do tvrđave.

Stanovnici Kladova mogu da uživaju u parku izgrađenom unutar zidina tvrđave, koji im daje lep pogled na Dunav i rumunski grad Drobeta – Turnu Severin na drugoj obali.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je ranije da je kulturno nasleđe Srbije deo evropskog nasleđa i da je EU izdvojila značajna sredstva za obnavljanje tvrđava duž Dunava, među kojima je Fetislam.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: