Podeli vest

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je danas izveštaj i kompromisne amandmane na izveštaj o Srbiji izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika sa 43 glasa “za”, šest “protiv” i pet “uzdržanih”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BILČIK
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ARHIVA

Uoči glasanja Bilčik je zahvalio kolegama i dodao da su imali četiri kruga sastanaka i da su na kraju dobili solidan izveštaj.

“Možemo poslati solidnu poruku našim partnerima u Beogradu vezano za odlučnost EP da bude i dalje angažovan na Zapadnom Balkanu” rekao je Bilčik.

U izveštaju je usvojen amandman kojim se izražava žaljenje zbog i dalje niskog nivoa usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU, posebno u kontekstu rata u Ukrajini i podvlači činjenica da Srbija, kao zemlja kandidat, mora da se pridržava principa i politike EU.

“Primećuje se usklađivanje Srbije sa EU u glasanju za relevantne rezolucije Generalne skupštine UN i suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava. EP izražava žaljenje, međutim, zbog činjenice da Srbija dosledno nije uspevala da se uskladi sa restriktivnim merama EU protiv Rusije, kao i zbog bliskih odnosa Srbije sa Rusijom. Žali zbog činjenice da su ključne komponente srpske spoljne politike u direktnoj suprotnosti sa stavovima EU, uključujući potpisivanje sporazuma kojima se utvrđuju zajednički spoljnopolitički prioriteti Srbije i Rusije za period 2023-2024. i sastanke sa visokim zvaničnicima iz Rusije koji se nalaze na listi sankcija EU”, piše u izveštaju.

U izveštaju se dalje navodi da je EP zabrinut zbog imenovanja direktora Bezbednosno-informativne agencije (Aleksandra Vulina), koji je, po njihovim rečima, poznat po svojoj anti-EU i proruskoj retorici.

Kada su u pitanju demokratija i vladavina prava, konstatuju usvajanje amandmana na Ustav i naglašavaju da bi reformski proces Ustava trebalo da se nastavi kao prioritet.

“EP pozdravlja usvajanje mera za poboljšanje izbornih uslova i medijskog okruženja uoči izbora u aprilu 2022, kao rezultat međustranačkog dijaloga koji je omogućio Evropski parlament i pozdravlja spremnost Narodne skupštine da nastavi dijalog”, piše u izveštaju.

Izveštaj poziva srpske vlasti da pojačaju napore u zaštiti ljudskih prava. U izveštaju se osuđuje otvaranje kancelarije “Russia Today” u Beogradu i pokretanje onlajn servisa vesti na srpskom jeziku i pozivaju se srpske vlasti da se suprotstave hibridnim pretnjama i usklade sa odlukom Saveta o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT i poziva se Srbija da se bori protiv dezinformacija.

U izveštaju se izražava zabrinutost zbog zakasnele implementacije medijske strategije i akcionog plana i poziva vlada da poveća transparentnost vlasništva i finansiranja medija i osigura nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

“EP žali zbog činjenice da je REM dodelio četiri nacionalne frekvencije kanalima koji su u prošlosti kršili novinarske standarde i poziva na dodelu pete frekvencije kroz transparentan i nepristrasan proces”, navodi se.

Evropski parlament pripremio je izveštaje o Srbiji i tzv. Kosovu, kao i o drugim zemljama Zapadnog Balkana, koji će sredinom maja dobiti svoju finalnu formu za svaku zemlju za 2023. godinu, nakon plenarne sednice Evropskog parlamenta.

Ovi izveštaji imaju samo konsultativnu ulogu i nisu pravno obavezujuće ni za zemlje članice, niti za ostale evropske institucije. Amandman 462, koji se odnosi na položaj Roma u Srbiji, je odbijen i njime se posebno pozivaju srpske vlasti da preduzmu mere za rešavanje problema diskriminacije i nejednakosti sa kojima se Romi suočavaju, posebno u oblastima obrazovanja, zapošljavanja i pristupa javnim uslugama.

Bilčik: Usvajanjem izveštaja šaljemo Srbiji ključne poruke

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas, posle usvajanja njegovog izveštaja o Srbiji za 2022. godinu, da Evropski parlament šalje tri ključne političke poruke Srbiji usvajanjem izveštaja.

Pre svega, jedna od bitnih tema, rekao je on, jeste i pitanje dijaloga Beograda i Prištine.

“Dijalog mora da se nastavi i ohrabrujemo partnere iz Srbije da zaista rade na normalizaciji odnosa sa Pristinom. Dijalog je napravio važne korake poslednjih nedelja i meseci, koje smo veoma pratili blisko i naravno postoje neki ohrabrujući znaci”, rekao je Bilčik i dodao da će implementacija, veoma pažljivo da se prati jer to može da bude veliko dostignuće, ne samo za evropski put Srbije već i za evropsku budućnost Zapadnog Balkana.

Poručio je da su bilo kakvi napadi na Srbe na Kosovu neprihvatljivi.

“Jasno ističemo u izveštaju da mora da postoi dobra volja svih strana da se radi na ključnim pitanjima, uključujući ključno pitanje za Beograd, a to je puna implementacija posvećenosti formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu. Ovo su ključne oblasti u izveštaju”, zaključio je Bilčik.

Poručio je da ako Srbija želi da napreduje na svom putu ka EU, očekuju da se uskladi sa spoljnom bezbednosnom politikom EU, da uvede sankcije Rusiji i da nastavi sa domaćim reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

“Glavna poruka je da pre svega pozdravljamo činjenicu da je Srbija sprovela parlamentarne izbore 2022. godine i da su svi učestvovali na ovim izborima. Mi smo pozdravili povratak srpske opozicije u Narodnu skupštinu”, rekao je Bilčik.

U isto vreme, rekao je on, izveštaj je kritičan u vezi sa nizom tačaka, uključujući kampanju koja je održana 2022. godine, a ima još mnogo toga da se uradi kada je u pitanju kvalitet demokratskih procesa u Srbiji i demokratije kao takve. Kako je rekao raduje što postoji snažna podrška ne samo u EP već i u srpskoj politici o procesu dijaloga zajedno sa Evropskim parlamentom i najavio da će u narednim nedeljama da se pokrene prva prava runda ovog dijaloga.

“Ako Srbija želi da napreduje na svom putu ka EU, očekujemo da Srbija radi sa nama i uskladiće se sa nama kada su u pitanju naši spoljni odnosi, posebno kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu”, rekao je Bilčik.

Objasnio je da je stopa usklađenosti sa spoljnim odnosima EU bila veoma niska 2022. godine, ispod 50 odsto i dodao da se nada da to može da se promeni. Poziva Srbiju da se uskladi sa restriktivnim merama EU kada su u pitanju sankcije Rusiji.

“Želimo da Srbija bude uz nas jer je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja se nije usaglasila sa stavovima EU kada je u pitanju ruska agresija, to bi mogla da bude velika promena u igri kada je u pitanju napredak u procesu pridruživanja”, poručio je Bilčik. Pozvao je Srbiju da nastavi domaće reforme, posebno u oblasti vladavine prava i rekao da izveštaj jasno pozdravlja ustavne promene u kojima se radi o reformi pravosudnog sistema, i da je ključno da se to sprovede u potpunosti i u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

“Šaljemo snažnu poruku institucijama, posebno novom ministru za evropske integracije da se ojačaju i da zaista marljivo rade na svim političkim i tehničkim pitanjima koja se tiču usvajanje važnih reformi u Srbiji na putu ka EU”, rekao je on i dodao da demokratija, vladavina prava, sloboda medija ostaju ključna pitanja.

Ocenio je da su napadi na novinare su neprihvatljivi i da je kvalitetan medijski pluralizam ključan. Rekao je da su pregovori o izveštaju bili veoma intezivni, ali da se nada da je to dobar signal da izveštaj može da dobije snažnu podršku u plenarnoj sednici Evropskog parlamenta koja je zakazana za maj u Strazburu.

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je danas izveštaj i kompromisne amandmane na izveštaj o Srbiji izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika sa 43 glasa “za”, šest “protiv” i pet “uzdržanih”. Izveštaj nije pravno obavezujući.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ