Podeli vest

U izveštaju Odbora za odbranu švedskog parlamenta, navodi se da se ne može isključiti ruski vojni napad na Švedsku, preneo je švedski javni servis SVT pozivajući se na neimenovane izvore.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko/file

Kako navodi Rojters, u izveštaju parlamenta, koji bi trebalo danas da bude objavljen, navodi se da, i pored toga što su ruske kopnene snage ”vezane” u Ukrajini, ne može se isključiti mogućnost druge vrste vojnih napada na Švedsku.

”Rusija je takođe dodatno snizila svoj prag za upotrebu vojne sile i pokazuje visok politički i vojni apetit za rizik. Sposobnost Rusije da izvede operacije sa vazdušnim snagama, pomorskim snagama, oružjem dugog dometa ili nuklearnim oružjem protiv Švedske ostaje netaknuta”, kaže se u izveštaju.

SVT prenosi da je u izveštaju navedena nova doktrina odbrane Švedske, zasnovana na članstvu u NATO, a ne na prethodnoj doktrini koja se oslanjala na saradnju sa drugim skandinavskim zemljama i EU.

Agencija podseća da je Švedska prošle godine, nakon početka rata u Ukrajini, aplicirala za članstvo u NATO, ali da su Turska i Mađarska još jedine članice koje nisu ratifikovale članstvo Stokholma.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.