Podeli vest

Odbora za finansije usvojio je Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ODBOR ZA FINANSIJE
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Odbor za finansije Skupštine Srbije većinom glasova prihvatio je predlog zakona o budžetu za 2023. godinu kao i završni račun za 2021. godinu.

Ove odluke donete su posle trosatnog rada Odbora u kome su učestvovali ministar finansija Siniša Mali, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kao i više poslanika. Na dnevnom redu odbora koji nastavlja sednicu je još više od 15 izmena zakona i planova.

Ukupni prihodi republičke kase sledeće godine iznose 1.843,4 milijardi dinara, što je za 133,8 milijardi dinara, odnosno 7,8 odsto, više nego ove godine.

Planirano je da poreski prihodi iznose 1.592,8 milijardi dinara, a neporeski 200,1 milijardu. Što se rashoda tiče, predviđeno je da oni iznose 2.107,4 milijarde dinara. Procenjeni nivo javnog duga na nivou opšte države smanjuje se i do kraja 2023. godine zadržava na nivou od 56,1 odsto bruto društvenog proizvoda a očekuje se da sledeće godine srpska privreda ostvari rast od 2,5 odsto.

Osim Predloga Zakona o budžetu, na sutrašnjoj sednici matičnog skupštinskog odbora naći će se i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom fakturisanju.

Njime se preciziraju postojeće odredbe i radi dodatno usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirima, kako bi sistem e-faktura funkcionisao još bolje.

Na sednici će se takođe naći i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu kojim je urađeno usaglašavanje predmeta oporezivanja porezom na nasleđe i poklon i porezom na prenos apsolutnih prava sa vrstama nepokretnosti koje mogu biti predmet prometa.

Zbog toga se obuhvata i prenos prava trajnog korišćenja parking mesta u otvorenom stambenom bloku ili stambenom kompleksu i preciziranje nastanka poreske obaveze u specifičnim slučajevima.

Poslanici Odbora za finansije sutra će razmatrati i predloge izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim je predviđeno da se neoporezivi iznos zarade poveća sa 19.300 dinara na 21.712 dinara mesečno, kao i da se smanje stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje sa 25 na 24 odsto.

Na dnevnom redu naći će se i predložene izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost, Zakona o fiskalizaciji, te Zakona o republičkim administrativnim taksama.

Takođe i izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kojim se odredbe ovih zakona usklađuju sa odredbama zakona koji uređuje porez na dohodak građana, odredbama zakona koji uređuju fiskalizaciju, krivični postupak i uvođenje novih krivičnih dela koja su od značaja za suzbijanje izbegavanja plaćanja javnih prihoda.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…