Podeli vest

Ayurveda je drevni indijski sistem medicine koji je sve popularniji među poznatim ličnostima širom sveta. Ovo drevno učenje ima i poseban pristup ishrani. Prema Ajurvedi, ishrana treba da bude prilagođena individualnim potrebama svake osobe, uzimajući u obzir njen konstitucijski tip, poznat kao dosha.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

ZDRAVA ISHRANA
Foto: Shutterstock

Da biste odredili koji ste dosha tip po Ajurvedi neophodno je da se iskreno prepoznate među tri osnovna dosha: Vata, Pitta i Kapha.

Važno je da se napomene da svaka osoba ima kombinaciju dosha, ali jedan uvek dominantan.

Vata dosha

Vata dosha je kombinacija elemenata vazduha i prostora. One osobe koje imaju dominantnu Vata doshu uglavnom imaju vitku građu tijela, brz metabolizam i promjenjivu prirodu. Tipične karakteristike Vata doshe su suva koža, nesigurnost, brzo razmišljanje i kreativnost. Kada je Vata dosha neuravnotežena, mogu se pojaviti problemi poput nesanice, anksioznosti i probavnih smetnji.

Pitta dosha

Pitta dosha se sastoji od elemenata vatre i vode. Osobe s dominantnom Pitta doshom često imaju srednju telesnu građu, oštar um i snažan probavni sistem. Karakteristične osobine Pitta osoba uključuju jaku probavu, odlučnost, konkurentnost i osetljivost na vrućinu. Kada je Pitta dosha neuravnotežena, mogu se javiti problemi poput prekomerne telesne toplote, prekomernog stresa, iritacije i upala.

Kapha dosha

Kapha dosha se sastoji od elemenata vode i zemlje. Osobe s dominantnom Kapha doshom obično imaju snažnu telesnu strukturu, spor metabolizam i stabilan emocionalni temperament. Tipične karakteristike Kapha osoba uključuju smirenost, suptilnost i blagost. Kada je Kapha dosha neuravnotežena, mogu se javiti problemi poput prekomerne težine, usporenog metabolizma, prekomerne pospanosti i emocionalne letargije.

Kako se ispravno hraniti u skladu sa dosh-om?

  1. Vata dosha:
    • Preferirajte toplu, blagu i umirujuću hranu.
    • Konzumirajte obroke redovno i izbegavajte preskakanje obroka.
    • Birajte tople napitke poput tople vode, biljnih čajeva i toplega mleka.
    • Povećajte unos toplih i tečnih namirnica poput supe, variva, kaša i kuvane hrane.
    • Izbegavajte hladnu hranu, presuvu hranu, gazirana pića i previše sirovu hranu.
  2. Pitta dosha:
    • Konzumirajte svežu, hladnu i osvežavajuću hranu.
    • Birajte sveže voće, povrće, salate i sokove.
    • Izbegavajte začinjenu, prženu i masnu hranu.
    • Umereno konzumirajte začine kao što su korijandar, komorač i nanu.
    • Izaberite namirnice s blagim i hladnim svojstvima kao što su krastavci, kokos i lubenica.
  3. Kapha dosha:
    • Preferirajte lagane, suve i začinjene namirnice.
    • Konzumirajte sveže voće i povrće s niskim udelom šećera.
    • Izbegavajte masnu i tešku hranu.
    • Koristite začine poput đumbira, bibera, cimeta i kurkume kako biste podstakli probavu.
    • Umereno konzumirajte mlečne proizvode i orašaste plodove.

Važno je napomenuti da je ovo najšira preporuka Ajurvedinih pravila i da je za konkretan plan ishrane koji je usklađen sa vašim tipom i zdravstvenim stanjem neophodno konsultovati sertifikovane Ajurveda stručnjake.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: