Podeli vest

Komisija na čelu sa ministarkom Majom Gojković odobrila je projekat obnove porodične kuće naučnice Mileve Marić Anštajn u Rumi, objavilo je danas Ministarstvo kulture.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug


Projekat je podnela opština Ruma na konkursu “Gradovi u fokusu”, a obnovu kuće Marić Anštajn (1875-1948), u susret jubileju 150 godina njenog rođenja, podržaće Ministarstvo kulture, navelo je ministarstvo na svom instagram nalogu.


“U prvoj fazi projekta planirana je njena potpuna rekonstrukcija, pa će nakon završenih arhitektonsko građevinskih radova, buduća ‘Spomen kuća Mileve Marić – Ajnštajn’ imati galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo”, naveli su iz ministarstva.


Kako je navedeno, Gojković i predsednica opštine Ruma Aleksandra Ćirić dogovorile su se da će radovi započeti u aprilu i istakle da je ovo prvi ovakav projekat posvećen ženi naučnici.
Istaknuto je i da će buduća postavka biti važan deo ne samo kulturnog i turističkog potencijala opštine Ruma već i mesto obrazovanja mladih generacija, piše u saopštenju.


Ministarstvo je navelo da je realizacija drugog dela projekta planirana tokom 2025. godinu.
Objekat će imati memorijalnu sobu posvećenu porodici Marić, sa osvrtom na život i delo naučnice, kao i na rad njenog brata Miloša Marić, naučnika čiju su radovi na polju mitoze i amitoze postavili temelje kloniranja, dodali su iz ministarstva.
Kako je najavljeno, galerijski prostor će biti namenjen izlaganju bogatog savremenog stvaralaštva opštine Ruma.


Marić je rođena u Titelu 1875. a porodica se 1877. godine seli u Rumu, gde je provela detinjstvo i pohađala osnovnu školu.
Iz ministarstva su istakli da “kuća u Železničkoj ulici 38, u kojoj je Milena živela sa porodicom, ima nespornu istorijsku vrednost”.


“Nakon dugogodišnjeg urušavanja kuće porodice Marić, koja je bila u privatnom vlasništvu, u septembru 2023. godine je uz zalaganje opštine Ruma prešla u opštinsko vlasništvo i sada su se stekli uslovi za njenu obnovu”, navedeno je iz ministarstva.
Obnova kuće Marić Anštajn jedan je od 48 projekata širom Srbije koje ove godine finansira Ministarstvo kulture u iznosu od 350 miliona dinara.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ