Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo “Jelačić” i Udruženje građana “Petrovaradin media”, organizovali su i ove godine “Petrovaradinski karneval”, nakon što je ova tradicija prošle godine obnovljena posle osam decenija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ

Velika karnevalska povorka krenula je u 11 sati od crkve Svetog Jurja do karnevalske bine, kojom je ova manifestacija zvanično otvorena. Kao i prošle godine, u karnevalu su učestvovali orkestri, mažoretkinje i trupe, ne samo iz Srbije, već i iz regiona, prevashodno Hrvatske.


Prema rečima ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislava Žigmanova, Novi Sad je primer za integraciju nacionalnih manjina.
“Kada je u pitanju kulturna mapa Vojvodine, prinosi su česti. Hrvatska zajednica i u ovo hladno vreme organizuje maskenbale, karnevale, maškare gde možemo da svedočimo renesansi kulturnog programa u Petrovaradinu, spajajući kulturne politike u multikulturalnom Novom Sadu”, kazao je Žigmanov.

FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ


Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović dodao je da je ovaj karneval izuzetno značajan za Novi Sad koji je uvek znao da prepozna prave vrednosti.
“Novi Sad je grad festivala i karnevala. Prodefilovali su ljudi iz raznih država u prethodnim godinama, a mi ćemo svakoga sa dobrom dušom lepo dočekati i u narednim godinama”, istakao je Petrović.


Održavanje karnevala počelo je tridesetih godina prošlog veka, ove godine organizovane su i radionice za decu, a do 24. februara biće postavljena i izložba ispred Promenade.


Karneval se završava koncertom u ulici Prote Mihaldžića u 14 časova, a ulice u Podgrađu zatvorene su za saobraćaj.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: