Podeli vest

Izložba vozila povodom revijalne trke “Belgrade Grand Prix 2023” održana je danas na platou ispred Muzeja “Jugoslavije”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Trka “Belgrade Grand Prix 2023” biće organizovana sutra i pratiće rutu trke iz 1939. godine oko Kalemegdana.

Događaj je posvećen istorijskoj Gran pri trci, koja je prethodila današnjim trkama Formule 1, a koja je održana u Beogradu 3. septembra 1939. godine.

Automehaničar trke “Belgrade Grand Prix 2023” Zdravko Milanović izjavio je da se nada da će se i narednih godina ljudi okupljati oko ovog događaja.

“Posle svake vožnje se nešto se desi, uvek ima nekih radova. Vozila moraju da se konstantno održavaju, a delova je sve manje i manje. Najskuplji je trenutno ovde Bugati, a najstariji auto je iz 1913. godine. Svaki od njih je naravno jedinstven i lep na svoj način.

Mnogo nam ovo znači. Prvi put smo se od 2018. godine ovde opet našli i organizovali. Nadam se da ćemo se svake naredne godine okupljati u što većem broju”, istakao je Milanović.

Vlasnik jednog od izloženih automobila, Bugatija iz 1926. godine, Italijan Domeniko Bataljola istakao je da mu je drago što ima priliku da Beogradu pokaže deo istorije.

“Ovaj auto je vožen po kaldrmi i zato je bilo bitno da uz vozača ide i mehaničar. Uvek je imao rezervno ulje i rezervne svećice. Ovaj primerak je proizveden u Parizu 1926. godine i restauriran je 70-ih godina na Azurnoj obali. Ja sam ga kupio 2010. godine na licitaciji. Za mene je ovo prelep događaj jer od 2015. godine poslujem u Srbiji. Drago mi je što mogu da Beogradu doprinesem sa delićem istorije i da vas podsetim na Boška Milenkovića koji je baš u ovom modelu vozio trku 1939. godine”, zaključio je Bataljola.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: