Podeli vest

Rusija mora da odgovara za sva kršenja međunarodnog prava, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

politika
Foto: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i predsedavajući OEBS-a Bujar Osmani, zajedno sa poljskim i finskim kolegama Zbignjevom Rauom i Pekom Havistom, izdao je saopštenje povodom prve godišnjice rata u Ukrajini u kojem se navodi da se mora osigurati da ne bude nekažnjivosti za međunarodne zločine počinjene u Ukrajini i protiv nje, uključujući ratne zločin i zločine agresije počinjene u toj zemlji.

”Naša današnja poruka je jasna: agresija Rusije mora prestati. Rusija mora da okonča svoja kršenja međunarodnog prava, kao i principa i obaveza OEBS-a. Stojimo uz Ukrajinu u vreme kada je to potrebno i u potpunosti podržavamo njen suverenitet i teritorijalni integritet unutar njenih međunarodno priznatih granica i priznajemo njeno inherentno pravo na samoodbranu”, navodi se u saopštenju.

Ono je izdato nakon konferencije OEBS-a u Beču, a u njemu se naglašava uloga OEBS-a u bezbednosnom poretku Evrope.

“Stojimo uz Ukrajinu u vreme kada je to potrebno i u potpunosti podržavamo njen suverenitet i teritorijalni integritet unutar njenih međunarodno priznatih granica i priznajemo njeno inherentno pravo na samoodbranu”, piše u saopštenju. Kako je istaknuto, hiljade su umrle, milioni su bili primorani da napuste svoje domove, a čitavi gradovi sravnjeni.

“Ovaj rat je pretnja evropskoj i globalnoj bezbednosti i stabilnosti. Ključno je osigurati odgovornost za kršenja i zloupotrebe ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava. Rusija mora da odgovara za sva kršenja međunarodnog prava”, navodi se u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: