Mi ne idemo ni u kakve sukobe i nemojte nas dovoditi s tim u vezu, već će Vojska Srbije ići u mirovne misije gde god bude pozvana i bude mogla da odgovori zahtevima, naglasio je Vučević.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vucevic
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA/ARHIVA

Ministar odbrane Miloš Vučević ponovio je, reagujući na primedbe Milice Đurđević Stamenkovski na današnoj skupštinskoj sednici, kako je netačno da Voska Srbije ide u neke ratove, već će to isključivo biti mirovne misije.

Ministar je dodao da će u slučaju nekog eventualnog poziva za učešče u borbenim jedinicama to morati ponovo da prođe sve produdure u skladu sa našim zakonodavstvom.

“Mi ne idemo ni u kakve sukobe i nemojte nas dovoditi s tim u vezu, već će Vojska Srbije ići u mirovne misije gde god bude pozvana i bude mogla da odgovori zahtevima”, naglasio je on.

Vučević je tako replicirao na tezu Milice Đurđević Stamenkovski, koja je navela da srpska vojska ne treba da ide u okvire borbenih EU grupa, koja trenutno vodi 18 takvih operacija.

“Recimo, Mađarska, koja je članica EU, učestvuje samo u dve takve operacije, pa ni nemamo obavezu da se u tom smislu usklađujemo sa Evropskom unijom, niti da se naše snage budu deo grupe Helbruk, čime ostavljate mogućnost da vas sutra pozovu na ukrajinski front”, rekla je ona.

Vučević je to osporio time što kada je reč o grupi Helbruk, nije u planu ni da snage Vojske Srbije idu van granica zemlje.

“Pritom, u toj grupi su sve zemlje učesnice nepriznavači tzv. Kosova i većinskog su pravoslavnog življa, kao što su Rumunija, Bugarska, Grčka i Kipar, što bi trebalo da pozdravite, ali čak i da nas neko pozove u neku borbu, dok je ove vlasti, predsednika Aleksandra Vučića i mene, sigurno nijedan naš vojnik neće ići u rat, pa ni na ukrajnski front, ni sa jedne ni sa druge strane”, poručio je Vučević.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: