Podeli vest

Godinu dana uoči Olimpijskih igara, Pariz je u završnoj fazi istorijskog čišćenja reke Sene gde će uskoro ponovo biti plivača i ronilaca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo//Michel Euler, File

Ukidanje te zabrane trebalo bi da bude jedno od glavnih nasleđa Igara zahvaljujući projektu čišćenja od 1,4 milijarde evra, prenosi BBC. U Seni je čitav vek bilo zabranjeno kupanje zbog prljave i zagađene vode.

Tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu predviđeno je da u Seni budu održana takmičenja u triatlonu, maratonskom plivanju i paratriatlonu, a od 2025. godine na tri mesta će biti omogućeno kupanje za stanovnike glavnog grada Francuske i njegove posetioce.

“Kada ljudi vide sportiste kako plivaju u Seni bez bojazni po zdravlje, i oni će biti spremni da uskoče u reku. To je naš doprinos za budućnost”, rekao je zamenik gradonačelnika Pariza zadužen za Olimpijske igre Pjer Rabadan.

Kao i mnogi drugi gradovi na zapadu Evrope, i Pariz se suočio sa drastičnim padom kvaliteta reke zbog industrijskog otpada, ali i porasta broja stanovništva. Velike posledice pretrpeo je i vodeni svet u reci do te mere da su 1960-ih u njoj zabeležene samo tri vrste riba.

Vlasti su 1923. zabranile plivanje u reci, iako je godišnje božićno takmičenje opstalo do Drugog svetskog rata. Jedan od glavnih problema bila je „jednosistemska” odvodna infrastruktura iz 19. veka, koja objedinjuje iskorišćenu vodu iz kuhinja i kupatila sa kanalizacijom iz toaleta.

U normalnim vremenima, ova otpadna voda teče kroz kompleks tunela ispod ulice do centara za prečišćavanje na periferiji grada. Međutim, kada pada jaka kiša, sistem je zatrpan i višak otpadnih voda završava u Seni. Poboljšanja u poslednjih 20 godina već su dovela do naglog smanjenja fekalnih bakterija u reci.

Glavni inženjer u gradskoj administraciji Samjuel Kolin-Kanivez rekao je da je veliki problem bio iskoreniti ovih poslednjih nekoliko procentnih poena kako bi se osiguralo da reka zvanično može da se klasifikuje kao čista. Prema njegovim rečima, rešenje je bilo da se izgradi ogroman podzemni rezervoar u koji će se slivati otpadna voda u vreme jakih kiša. “Do sada je Sena bila sigurnosni ventil za kanalizacioni sistem.

Da nismo povremeno dopuštali otpadnu vodu u reku, ona bi se vraćala u domove ljudi. Sada će tunel dovesti preliv do rezervoara, gde može da se čuva dan-dva, vreme potrebno da sistem ponovo slegne.

Zatim će se normalno odvoditi u centre za prečišćavanje”, kaže Kolin-Kanivez. On nije isključio mogućnost da će, i pored ovog rezervoara, ponekad deo otpadnih voda završiti u reci. Međutim, dodao je, to će biti retko, a grad će u tim slučajevima proglasiti Senu privremeno „nebezbednom za kupanje”.

Mega bazen će biti u funkciji do Igara sledeće godine. U Seni će biti održavana olimpijska takmičenja kao i ceremonija otvaranja Igara, sa flotilom od 160 čamaca koji će šest kilometara prevoziti 10.000 sportista.

Bil Fransoa iz Pariske ribolovačke federacije za povratak života u Seni zaslužni su i ribolovci koji su doprineli poribljavanju. “Danas imamo između 30 i 35 vrsta riba u centru grada, a naiđemo i na soma od dva metra. Reka je zaista oživela”, naveo je on i dodao da su u reku vraćeni i mekušci, vodeni insekti, sunđeri i rakovi.

Fransoa svakodnevno ulazi u Senu i uveren je da je ona već dovoljno čista da se u njoj može plivati, a jedina opsasnost preti od pacova i leptospiroze koja se prenosi urinom ovih glodara. Istina je da su pacovi višegodišnji problem u francuskoj prestonici i malo je verovatno da će pogled na glodare podstaći kupače da uđu u Senu, piše BBC.

Međutim, Pol Kenuš, šef za kvalitet vode u gradskoj skupštini Pariza, kaže da studije pokazuju da količina bakterija leptospiroze nije iznad proseka. “Nismo imali nijedan slučaj leptospiroze u kanalu u La Vijet gde je kupanje već dozvoljeno, a to je isto urbana sredina. Nismo preterano zabrinuti, ali ćemo svakako pratiti i preduzeti mere da uklonimo pacove”, dodao je.

Gradonačelnica An Idalgo najavila je ranije da će od leta 2025. na Seni biti otvorena tri mesta za javno kupanje, koja se nalaze u centru Pariza u blizini ostrva Sen Luj, i na istočnom i zapadnom kraju grada.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: