Podeli vest

Srbija se suočila sa još jednom superćelijskom olujom i živi u strahu da će ova vremenska nepogoda postati naša nova realnost. Šta je uzrok superćelijskih oluja je donekle i poznato, a ono što stvara nedoumicu je šta je pozadina ovih oluja i kako su dospele u Srbiju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Šta su superćelijske oluje i kako nastaju?

Superćelijske oluje su retke, ali imaju veliku sklonost da proizvodu opasne vremenske neprilike poput snažnih i razornih vetrova, krupnog grada, a ponekad i tornada.


Prema podacima Nacionalne meteorološke službe Sjedinjenih Država, praćene su uglavnom grmljavinom i intenzivnom kišom.

Mogu trajati nekoliko sati, biti veoma intenzivne i obuhvatiti stotine kilometara kažu iz američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije.

Superćelijske oluje nastaju kada hladna vazdušna masa stigne na pregrejano tlo, što uzrokuje ekstremnu termičku nestabilnost atmosfere.


Jedan od uslova za formiranje takvih oluja je i takozvano smicanje vetra, koje podrazumeva da se brzina vetra i njegov pravac razlikuju po visini.

Ono što je njihova posebna moć i razlika su snažne i postojane uzlazne struje koje se rotiraju unutar oblaka.

Šta je pozadina superćelijskih oluja?

Teorije su različite, od onih da je sve počelo sa klimatskim promenima, preko toga da ih izazivaju HARP sistemi.

Globalno zagrevanje

Teoretičari koji zagovarju teoriju da su superćelijske oluje nastale kao posledica klimatskih promena  kažu da je g obalno zagrevanje  samo jedan od simptoma većeg problema promena u vezi sa klimom. 

Jedna studija Univerziteta Purdue, otkrila je da bi udvostručenje gasova staklene bašte u atmosferi značajno povećalo broj dana kada bi jake oluje mogle da se pojave. Studija objavljena u januaru ove godine predviđa povećanje frekvencije superćelijskih oluja za 6,6% širom SAD do kraja veka kao rezultat zagrevanja planete.

HARP sistemi

Oni koji zastupaju ovu “teoriju zavere” kažu da „superćelijske oluje“ i razaranje koje donose, nisu nikakav prirodni fenomen i nemaju veze sa „klimatskim promenama“. To je, kako navode, ljudska tvorevina kojom nas terorišu tvorci „novog svetskog poretka“. Oni se zapravo pozivaju na dokument američkog ratnog vazduhoplovstva i NASA-e, iz daleke 1996. „Vremenske prilike u službi sile – posedovanje vremena u 2025.“ (Weather as a Force Multiplier: Owning the Weather in 2025.). U njemu kako navode stoji opis mera i radnji za razaranje država i uništenje njihovog stanovništva putem veštačkog izazivanja vremenskih (ne)prilika.

Oni se pozivaju i na knjigu „Hemijski tragovi, HAARP i potpuna dominacija na planeti Zemlji“. Kako navode na raznim sajtovima recenzent knjige, prof. dr Momčilo Milinović sa Katedre Mašinskog fakulteta za sisteme naoružanja, navodno je naveo da bi sistem HAARP funkcionisao jonosfera i drugi delovi Zemljine atmosfere moraju biti zasipani tonama visokoprovodnih čestica zvanih „kemtrejls“.

„Onda je uočeno da na taj način moguće uticati na vremenske prilike ili širiti bolesti i rođena su nova oružja“.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: