Podeli vest

Softver proizvođača chatbot ChatGPT može da generiše video zapise iz tekstualnih specifikacija. AI model pod nazivom Sora će u početku biti dostupan odabranim kreativcima, napisao je šef OpenAI Sem Altman na onlajn platformi X.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Dwyer

Stručnjaci bi takođe trebalo da istraže moguće bezbednosne rizike pre nego što se program može široko koristiti, kako Altman piše na onlajn platformi X. Video snimci koje je kreirala Sora mogu trajati do jednog minuta, prenosi Blick.

Na veb lokaciji softvera, OpenAI je objavio nekoliko primera zajedno sa opisom na kome su zasnovani. Jedna od njih prikazuje ženu koja prolazi ulicom. Video je u potpunosti generisan veštačkom inteligencijom, a u tekstu se precizira da žena treba da nosi kožnu jaknu i crvenu haljinu i da ulica treba da podseća na Tokio i da ima mnogo neonskih reklama koje su se ogledale i u lokvama. Drugi video snimci prikazuju, između ostalog, mamute koji šetaju po snegu i grad u Kaliforniji tokom zlatne groznice.

Nekoliko drugih kompanija je već razvilo softver koji može da kreira video zapise od teksta. OpenAI priznaje da Sora i dalje ima slabosti: model ponekad pravi greške kada primenjuje pravila fizike. Takođe se može desiti, na primer, da neko na snimku zagrize kolačić – a kolačić kasnije i dalje izgleda ceo.

AI tehnologija koja generiše pokretne slike iz teksta mogla bi da transformiše video produkciju tokom vremena. Istovremeno, postoji velika zabrinutost da bi se lažni video snimci mogli stvoriti u velikim razmerama koje bi bilo teško razlikovati od stvarnih snimaka. Programeri tehnologije stoga rade na načinima da u video snimke ugrade jedinstvene karakteristike kao što su vodeni žigovi. Sora video snimci takođe treba da pokažu da ih je stvorila AI.

ChatGPT je izazvao pompe o veštačkoj inteligenciji pre nešto više od godinu dana. Baš kao i takvi AI chatbotovi, softver za generisanje fotografija i video zapisa je takođe obučen sa ogromnim količinama informacija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: