Podeli vest

Izraelska planirana vojna ofanziva u Rafi nailazi na sve veće međunarodne kritike. Egipat strahuje od napada Palestinaca. 

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Tanjug/Maxar Technologies via AP

Prema izveštaju medija, Egipat gradi masivni prihvatni kamp u pustinji okružen visokim betonskim zidovima zbog straha od masovnog egzodusa iz pojasa Gaze u slučaju izraelske kopnene ofanzive u Rafi . Više od 100.000 ljudi moglo bi da bude smešteno u šatorima u kampu, koji se nalazi u blizini granice sa pojasom Gaze u egipatskoj pustinji Sinaj, objavio je u četvrtak list Volstrit džornal, pozivajući se na egipatske zvaničnike i bezbednosne analitičare.

Egipat nedeljama pokušava da poveća bezbednost duž granice Gaze sa vojnicima, ogradama i oklopnim vozilima kako bi sprečio navalu očajnih Palestinaca na Sinajsko poluostrvo. Planirani kamp je deo plana za vanredne situacije u slučaju da veliki broj Palestinaca uspe da pobegne.

Guverner egipatskog regiona Severni Sinai u četvrtak je demantovao rane izveštaje o izgradnji potencijalnog izbegličkog kampa za Palestince, rekavši da su aktivnosti u toj oblasti deo popisa kuća uništenih tokom prošle vojne kampanje Egipta protiv ekstremista Islamske države u toj oblasti rečeno je. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nedavno je naredio vojsci svoje zemlje da predstavi planove za ofanzivu u gradu Rafah na jugu Gaze, koji se graniči sa Egiptom, i za evakuaciju tamošnjih civila. Radi se o uništavanju poslednjih borbenih jedinica Hamasa.

U Rafi ima 1,3 miliona ljudi

Prema podacima UN, u Rafi živi oko 1,3 miliona ljudi. Većina je tamo pobegla iz drugih delova pojasa Gaze pre rata, neki po naređenju izraelske vojske. U slučaju većeg priliva Palestinaca iz Gaze, Egipat bi idealno pokušao da ograniči broj izbeglica na oko 50.000 do 60.000, iako bi novi pustinjski kamp sa površinom od oko 20 kvadratnih kilometara mogao da primi više od 100.000, objavio je list.

Rečeno je da se planirani logor nalazio daleko od egipatskih naselja. Veliki broj šatora je već dovezen tamo, ali još nisu postavljeni, citira list egipatske zvaničnike.

Izraelska planirana vojna ofanziva u Rafi nailazi na sve veće međunarodne kritike. Prema Vall Street Journalu, Egipat je čak zapretio da će raskinuti svoj mirovni sporazum sa Izraelom ako dođe do priliva Palestinaca iz Gaze preko granice. Ako Izrael odluči da pokrene ofanzivu, vojska bi pokušala da premesti civilno stanovništvo na sever – van borbene zone, ali unutar pojasa Gaze – rekao je jedan visoki izraelski vojni zvaničnik, prenosi list.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: