Podeli vest

Odluka da opera u Sidneju ne bude osvetljena povodom današnjeg krunisanja kralja Čarlsa je mera štednje, izjavio je portparol vlade Novog Južnog Velsa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

opera
Foto: Pixabay

U Australiji, koja priznaje britansku krunu, uloga monarhije je kontroverzna.

U zemlji je 1999. godine održan referendum o tome da li zemlja treba da postane republika, na kojem je 55 odsto glasača bilo protiv, dok novije ankete pokazuju različite nivoe podrške toj ideji, navodi Rojters.

Mnoge javne zgrade i spomenici u Australiji, uključujući i zgradu parlamenta u glavnom gradu Kanberi, večeras će biti osvetljene kraljevskom ljubičastom bojom u čast krunisanja, ali to neće biti slučaj sa Sidnejskom operom, koja je prošle godine bila osvetljena povodom smrti kraljice Elizabete II. „Vlada Novog Južnog Velsa smatra da je postigla pravi balans u pogledu ispunjavanja očekivanja društva povodom obeležavanja ovog događaja, a pritom je vodila računa o javnim troškovima“, rekao je portparol vlade.

U Australiji će sutra u proslavi krunisanja učestvovati i vojska, biće ispaljeni plotuni i organizovan prelet vazduhoplovnih snaga. Premijer Entoni Albaneze, koji će prisustvovati krunisanju Čarlsa u Londonu, izjavio je ranije da će se na ceremoniji zakleti na vernost kralju Čarlsu, uprkos tome što je republikanac.

„Želim da vidim Australijanca kao šefa australijske države… To ne znači da ne možete poštovati instituciju, a to je sistem vlasti koji imamo“, rekao je Albaneze u petak za državnu televiziju ABC.

Britanskog monarha kao svog monarha i šefa države, osim Australije, priznaju i Novi Zeland i 12 drugih oblasti Komonvelta van Ujedinjenog Kraljevstva, iako je ta uloga uglavnom ceremonijalna.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: