Načelnik Klinike za kardiohirurgiju sa Dedinja Slobodan Mićović rekao je da liste za kardiovaskularne pacijente postoje, i uvek će postojati, ali da moraju da doprinesu da se one smanje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dedinje
FOTO TANJUG/ INSTITUT ZA VASKULARNE BOLESTI “DEDINJE”/ VESNA VELJIĆ

Izvodeći 25 operacija na otvorenom srcu u jednom danu, za nepunih 12 sati, stručni timovi sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje 2 su nadmašili vlastiti evropski rekord iz marta meseca kada je urađen 21 operativni zahvat, rekao je načelnik Klinike za kardiohirurgiju sa Dedinja Slobodan Mićović.

On je za Tanjug objasnio da su se hirurške ekipe rasporedile u osam operacionih sala, a da je u tom podvigu učestvovalo oko 80 zaposlenih stručnjaka.

“Izveli smo veliki podvig, u martu smo operisali 21 pacijenta, kada smo se preselili u ovu velelepnu zgradu i tada smo mislili da smo dostigli maksimum, medjutim, opovrgli smo te naše reči i to je vrlo važno jer liste za kardiovaskularne pacijente postoje, i uvek će postojati, ali mi moramo da doprinesemo da se one smanje”, ističe Mićović.

Naglašava da je institut najveća institutcija tog tipa u ovom delu sveta i da zaposleni na Dedinju usvajaju nove, savremene tehnologije i rade u korist svih građana Srbije kojima je lečenje od kardiovaskularnih oboljenja neophodno.

“Posle pauze tokom korone, zbog dve godine kada smo radili smanjenim kapacitetom, nekako smo proleće ove godine dočekali sa velikom listom, radili smo šest dana nedeljeno i pod punim kapacitetom, uspeli smo da tu listu prepolovimo, uspevamo da zbrinemo sve teške pacijente, da odradimo neodložne operacije, a kako je Srbija na vrhu liste po broju obolelih i umrlih od kardiovaskularnih bolesti godišnje, ovo je od izuzetnog značaja i tu ne planiramo da stanemo”, poručio je Mićović.

Svi pacijenti se osećaju dobro, a kako kaže za Tanjug Vladimir Popović, pacijent iz Beograda, Institut Dedinje 2 doprinosi boljem zdravlju svih obolelih koji su, prema njegovim rečima, prinuđeni da imaju interevncije na institutu koji je renoviran.

“Osećam se dobro, imao sam operaciju srčanih zalistaka, zahvaljujuchi timu stručnjaka ja sam dobro, evo već i sedim, malo sam i šetao”, kaže pacijent Popović.

Od momenta prijema u bolnicu, pacijenti su intezivno pripremani za operativno lečenje, a tim anesteziologa ršio je pripremu pacijenata za operaciju, objasnila je za Tanjug načelnica Klinike za anesteziologiju i intenzivno lečenje Dragana Unić.

Ona je rekla da su po završenom zahvatu, pacijenti prebačeni na jedinicu intenzivne nege, u novu zgradu sa 18 raspoloživih mesta, a ostalih sedam pacijenata prebačeno je u staru zgradu Dedinje 1.

“Praćeni, pod budnim okom sestara i anesteziloga, budili smo ih na dva do četiri sata i pratili njihove funkcije. Do jutros su svi bili odvojeni od aparata i prebacili na odeljenje za poluintenzivno lečenje.”

Unić je poručila da su stručnost i timski rad osnova za poduhvat koji su napravili i rezultzat koji su postigli.

“Stručnost je tu sa nama, po tome smo posebni, a za ovakve poduhvate sve službe moraju da funkcionišu kao jedno, i to smo i pokazali. Svi pacijenti su dobro a mi nastavljamo dalje sa svojim poslom istim ritmom”, kazala je Unić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: