Podeli vest

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je da je danas opet vraćeno vozilo britanske kompanije Henderson koja je prevozila dinare na Kosovo i Metohiju i da je ljudima iz ove firme prećeno hapšenjem ako se ne udalje sa prelaza.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nbs
Foto: Shutterstock

“Danas je u drugom pokušaju NBS da snabdemo srpske i ostale građene dinarom, novac vraćen i ljudima koji su ga prevozili nije dozvoljeno da se približe prelazu”, rekla je ona odgovarajući na pitanja novinara na predstavljanju izveštaja o inflaciji.


Tabakovićeva je naglasila da to nije tehničko pitanje već političko, kao i pitanje dijaloga.
Istakla je da primenom prištinske uredbe sa kraja prošle godine, za razliku od penzionera u drugim zemljama, penzioneri na Kosovu i Metohiji nemaju pravo da penzije primaju u valuti u kojoj žele.
Zato se, ocenila je ona, ne može govoriti o pravnoj osnovanosti nekih postuoka već o vrsti nasilja.


Guvernerka je ukazala da je britanska firma Henderson, koja ima licencu za posao koji radi, novac godinama prevozila i to tako da je NBS prijavljivala prenos novca, a nije tražila dozvolu da novac uđe na KiM.
“Ako neko danas nije dobio dinare za penzije i socijalna davanja i ne može da kupi hleb ili lek, šta mu je alternativa? Šta nam nude? Otvaranje menjačnica?”, zapitala je Tabakovićeva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: