Podeli vest

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izjavio je da su predstavnici poslaničke grupe “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” na današnjem sastanku u skupštini, kome su prisustvovali i predstavnici javnih servisa, iskazali nezadovoljstvo načinom na koji se prate aktivnosti te poslaničke grupe, ali je takođe ukazao da oni niti mogu, niti žele da uređuju javni servis.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

orlić
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Orlić je naveo da se ta poslanička grupa odazvala i današnjoj rundi dijaloga vlasti i opozicije u parlamentu, koji se vodi na inicijativu predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić.

“Danas smo razgovarali sa predstavnicima javnih servisa, RTS-a, RTV-a i naša poslanička grupa je iskazala nezadovoljstvo zbog načina na koji se pre svega u političkim emisijama, debatnim emisijama, ali i u širem smislu prate aktivnosti naše poslaničke grupe i naše stranke”, rekao je Orlić novinarima u Skupštini Srbije.

On je dodao da su takođe iskazali nezadovoljstvo zbog nefer, neproporcionalnog, ali i zbog “neobjašnjivo pristrasnog načina raspodele vremena, kao i tretmana od strane onih koji te emisije vode ili uređuju”.

Orlić je rekao da su predstavnici te poslaničke grupe ukazali na više primera, poput emisije “Reč na reč” u kojoj je jedan njihov predstavnik, a tri ili pet predstavnika opozicije gde je u samom stratu jasno da nema fer odnosa.

“Na to smo ukazali i zaista nije bilo načina da se tom argumentu oponira ni od strane drugih učesnika sastanka, kao ni od strane predstavnika RTS-a. Govorili smo i o drugim emisijama i o tome da je potpuno ostrašćen pristup, naginjući uvek na onu stranu koja uvek kao temu na najgori način ima i predstavnika države i našu stranku i ljude u vladi Srbije. Ali mi ne možemo da urađujemo javni servis niti to želimo da radimo”, rekao je Orlić.

On je dodao da mogu samo da ukažu na probleme i da zamole na pristojan način da se razmisli o tome da postoji bar u tom smislu izbalansiran odnos, da postoji makar jednaka šansa da se odgovori na sve klevete i laži.

Orlić je, komentarišući optužbe opozicije da je vladajuće stranke bilo najviše na javnim servisima, rekao da je upravo RTV danas izneo egzaktne podatke, a to je da postoji apsolutna dominacija opozicije u svim njihovim debatnim emisijama.

“Kažu u jednoj emisiji zastupljenost svih parlamentarnih stranaka koje pripadaju većini 9 odsto, a ovih drugih 21 odsto. U drugoj emisiji Srpska napredna stranka ili većina ukupno 15 odsto, a ovih drugih 34 odsto.

Jedan jedini primer nisu imali da je taj odnos drugačiji što je važno da znamo i zbog nivoa demokratije koji smo u našoj zemlji dosegli, ali i zbog svega onoga što ćete da slušate na drugoj strani”, rekao je Orlić.

Kada je reč o zahtevu opozicije o proporcionalnoj zastupljenosti, Orlić je kazao da bi to izgledalo tako da npr. predsednik Aleksandar Vučić ugosti svetskog zvaničnika i kada mediji izveste o tome u trajanju od pet minuta, onda bi u istom trajanju mediji trebalo da izveste i o aktivnostima opozicije.

“Ako tog dana, na primer, Radomir Lazović i Zoran Lutovac nisu imali nikakvih aktivnosti, onda valjda pet minuta treba da slušamo kako su oni išli na pijacu. Koliko je to ozbiljno, jasno je svima. Bilo je jasno i drugim parlamentarnim strankama, uključujući i one opozicione, koje nisu bile saglasne sa takvim razmišljanjima”, rekao je Orlić.

Smatra da je konferencija za medije Radomira Lazovića (ZLF) i Zorana Lutovca (DS) bila prilika za stranke bivše vlasti zabeleže još jednu medijsku aktivnost.

“Njih ne zanima mogućnost da se uopšte o bilo čemu raspravlja, nego da oni dođu, ultimativno postave neke svoje zahteve, koliko god bili smisleni ili ne, baš ih briga…Nas sa druge strane zanima itekako i spremni smo, naravno, da razgovaramo, da saslušamo svakoga i očekujemo da će u narednom periodu biti novih sastanaka koje će da organizuje predsednica Narodne skupštine”, rekao je Orlić.

Lazović: Tražimo proporcionalnu zastupljenost svih opozicionih grupa na RTS

Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izjavio je danas, posle sastanka poslaničkih grupa sa predstavnicima javnih servisa u Narodnoj skupštini, da je opozicija i danas potvrdila zahtev iz septembra prošle godine kojim se, kako je rekao, traži proporcionalna zastupljenost svih opozicionih parlamentarnih grupa u informativnim emisijama RTS-a.

“Ovo bi mogao da bude korak koji bi bio merljiv i konkretan pokazatelj da nešto želi da se uradi”, rekao je Lazović novinarima u parlamentu i dodao da je to praksa koja je primenjena i u drugim evropskim državama. Lazović je naveo da su na sastanku tražili i prisustvo opozicije u svim informativnim programima, da mogu da pojasne svoje stavove i ključne probleme. “Ali ne govorim samo o opoziciji već da treba da se na kritički način sagleda realnost u Srbiji”, naveo je Lazović.

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

On je rekao da ne zna da li će doći do promena, ali da to traže, te da je na vlastima da odgovore.

“Takođe, iznet je zahtev i da u skupštinsku proceduru uđe naša inicijativa za smenu članova Saveta REM-a koju smo predali već dva puta. Mi ćemo učestvovati ovim razgovorima, ali ćemo i izveštavati o svemu što se na njima dešava”, rekao je Lazović. On je ocenio da je jedan od ključnih problema u prethodnoj kampanji bilo nepristrasno i neprofesionalno izveštavanje, tvrdeći da je 91 odsto prostora u informativnim emisijama na javnom servisu bilo posvećeno vladajućoj stranci i predsedniku.

“Tražili smo da se to promeni tako što smo ponudili neka konkretna rešenja”, rekao je Lazović.

U Skupštini Srbije danas je održan sastanak na inicijativu predsednice parlamenta Ane Brnabić o poboljšanju izbornih uslova, a kome su prisustvovale poslaničke grupe vlasti i opozicije, kao i predstavnici javnih servisa RTS-a i RTV-a. Sastanku je predsedavala predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, a prisustvovali su direktor RTS-a Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik informativnog programa Nenad Lj. Stefanović, generalni direktor RTV-a Goran Karadžić, kao i glavni i odgovorni urednik Prvog programa te televizije Nenad Ćaćić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: