Podeli vest

Građani su protestovali pred početak sednice Skupštine Grada Novog Sada zbog usvajanja novog Generalnog urbanističkog plang do 2030.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

protest
Foto: Shutterstock

Opozicione partije osudili su danas reakciju policije i upotrbu sile na protestu u Novom Sadu kada su građani protestovali pred početak sednice Skupštine Grada Novog Sada zbog usvajanja novog Generalnog urbanističkog plang do 2030. kako navode zajedno sa građanima borili protiv predaje grada u ruke krupnog kapitala i “vlasnika sumnjivog novca”.

Novosadski odbor Demokratske stranke optužio je gradonačelnika Miloša Vučevića i vladajuću stranku da stoje iza nemilih scena, a potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je da su protesti i upotreba sile označili “početak pada gradske vlasti”.

Navode da će do kraja insistirati da se rasvetli pozadina današnjih incidenata, odnosno da se utvrdi ko je naredio da se u Banovinskom prolazu postave ograde i spreči slobodno kretanje, ko su oni koji su tukli građane, ko ih je angažovao za taj prljavi posao. Dodaju da su već zatražili odgovor od Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa.

I GO Stranke slobode i pravde osudio je primenu sile na protestu uz nezadovoljstvo što se GUP usvaja uprkos protestima.

“Da zlo bude gore, gradski oci su se oglušili o primedbe građana, organizacija, političkih patija i stručne javnosti, koji su na javnoj raspravi izneli više od 10.000 primedbi, ali i na građanski protest koji se odvijao danas, paralelno sa sednicom”, naveli su iz S SP.

Dveri koje su takođe sa svim opozicionim partijama bile na protestu navode da su se građani okupili kako bi sprečili usvajanje GUP-a koji otvara vrata daljem urbanističkom haosu, kao i, kako tvrde, nastavku kriminala i korupcije između novosadskih funkcionera SNS i njima bliskih investitora.

Pokret za preokret osudio je, kako kažu brutalnost pripadnika Žandarmerije i privatnog obezbedenja koje je povredilo više učesnika protesta, a medu njima kako tvrde i predsednika Pokreta Janka Veselinovića.

Pokret smatra da je gradanska dužnost da se na sve legalne načine suprotstave vlasti SNS jer se usvaja “investitorski GUP ” koji kako tvrde treba da uništi priobalje, promeni tok Dunava i ugrozi mir gradana na Bulevaru Evrope, Telepu i Sremskoj Kamenici.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: